Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kremowe risotto z kawałkami kurczaka marynowanego w ziołach prowansalskich oraz warzywami. Do risotto użyłam mojego ulubionego połączenia warzyw – papryka, cukinia i słodka kukurydza. Risotto najlepiej przygotować ze specjalnej odmiany ryżu do risotto, najlepiej odmiany arborio lub carnaroli. Zdarzyło mi się kiedyś przygotować risotto ze zwykłego białego ryżu i też wyszło, ale nie było z pewnością tak smaczne. Tradycyjny biały ryż rozgotowuje się na papkę, natomiast ryż do risotto zachowuje swoją chrupkość i nie skleja się w jedną zbitą masę. Do risotto możesz wykorzystać też inne ulubione warzywa, np. marchewkę, zielony groszek, fasolkę szparagową. Możesz też dodać pieczarki dla podkręcenia smaku. Sama próbowałam już wielu wersji, niekiedy moje risotto działa na zasadzie czyszczenia lodówki.

Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Obiad
Kuchnia: Włoska
Trudność: Łatwe
Ilość: 6 porcji
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 25 min.
Kalorie: 165 kcal

Kremowe risotto z warzywami i kawałkami kurczaka. Prosty pomysł na obiad z ryżem i dużą ilością warzyw. Ryż z warzywami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu do risotto

  • 750 ml gorącego bulionu drobiowo – jarzynowego

  • 1 pierś kurczaka

  • 1 cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 1 cukinia

  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki

  • pieprz i sól*

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę. Polej mieszanką oleju i ziół prowansalskich, pozostaw w marynacie na około 1 godzinę.
  • Mięso usmaż na rozgrzanej patelni do całkowitego ścięcia. Zdejmij z patelni i przełóż na talerzyk.
  • Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodaj pokrojone pozostałe warzywa – paprykę i cukinię. Smaż około 5 minut.
  • Do warzyw wsyp surowy ryż do risotto oraz wlej 1 chochelkę gorącego bulionu. Podgrzewaj cały czas, za każdym razem kiedy ryż wsiąknie prawie cały płyn, dolej kolejną chochelkę bulionu. Postępuj tak do momentu aż ryż będzie al dente. Pod koniec dodaj też kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy.
  • Odpowiednio przygotowane risotto powinno być kremowe i “mokre”. Ponownie dodaj na patelnię wcześniej usmażone kawałki piersi kurczaka, całość dopraw do smaku pieprzem i solą.


Uwagi:

  • *dla niemowląt koniecznie pomiń dodatek soli

Kategorie przepisów