Risotto z kurczakiem i szparagami

Risotto z kurczakiem i szparagami

Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne i aromatyczne risotto z zielonymi szparagami i kawałami kurczaka. Danie można modyfikować dowolnie i dodać np. serek mascarpone - danie jest wtedy kremowe i bardziej treściwe. Ja pozostałam przy lżejszej wersji, ale obie są pyszne! Gorąco Wam polecam!

SKŁADNIKI na 3 porcje:
140 g ryżu do risotto ( u mnie Arborario Kupca)
500 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
250 g piersi z kurczaka
1 pęczek zielonych szparagów
kolorowy pieprz
oliwa

Szparagi umyj i odłąm zdrewniałe końce. Włóż do garnka, zalej wrzącą wodę, dodaj odrobinę soli i cukru. Ugotuj na lekko twardo (około 10 minut). Odcedź i pokrój szparagi na około 3 cm kawałki.
Kurczaka pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć kawałki kurczaka. Podsmaż minutę, a następnie dodaj ryż i podsmaż , by zrobił się szklisty.
Dodaj wino i wymieszaj. Gdy wino wyparuje wlej odrobinę bulionu i ponownie wymieszaj.
Bulion dodawaj stopniowo, gdy ryż go wchłonie – wlej ponownie, mieszając przez cały czas. Po ok. 15 minutach, gdy ryż będzie ugotowany (jedynie lekko twardawy) dodaj pokrojone szparagi. Dopraw do smaku kolorowym pieprzem.
Opcjonalnie do risotta możesz dodać 2 łyżki serka mascarpone.

Smacznego :)

1 porcja zawiera średnio:

energia: 360 kcal
białko: 29,27 g
węglowodany: 40,68 g
błonnik: 2,62 g
tłuszcze: 8,64 g
cholesterol: 65,32 mg


Zdjęcie - Risotto z kurczakiem i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów