Risotto z kurczakiem i brokułami
Pomysł na pyszny i szybki obiad. Risotto z kurczakiem i brokułami łączy w sobie kremową konsystencję risotto z aromatycznym kurczakiem i świeżymi brokułami. Danie jest sycące, a dzięki wykorzystaniu oleju Optima Omega 3 będzie zdrowym posiłkiem dla całej rodziny.
Warto pamiętać, iż koniec września to okres, kiedy świętuje się Światowy Dzień Serca, który promuje zdrowy styl życia, czyli m.in. aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie.
Olej Optima Omega3 jest naturalnym źródłem kwasów Omega 3, które m. in. wspierają zdrowie serca, redukują ryzyko wystąpienia udaru, wspomagają odporność organizmu.
Olej Optima Omega 3 ma uniwersalne zastosowanie – zarówno na ciepło do smażenia i pieczenia, jak i na zimno do sałatek oraz dressingów.
Olej dostępny jest m.in. w Carrefour, Leclerc, Kaufland, Stokrotka oraz w wybranych mniejszych sklepach.
Składniki na risotto z kurczakiem i brokułami:
- 150 g ryżu arborio
- 250 g filetu z kurczaka
- 150 g brokułów
- 400 ml bulionu warzywnego
- 30 ml oleju Optima Omega 3
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
- tarty parmezan
- natka pietruszki
Jak ugotować risotto z kurczakiem i brokułami?
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej Optima Omega 3 i usmażyć mięso.
Do usmażonego kurczaka dosypać ryż, chwilę przesmażyć i wlać bulion – całość gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Następnie dodać małe kawałki brokułu, delikatnie wymieszać i dalej gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Na koniec gotowania risotto z kurczakiem i brokułami posypać tartym parmezanem i ozdobić natką pietruszki.
Liczba porcji: 2-3
Czas przygotowania: 40 min.
Stopień trudności: średni