risotto z gruszką i gorgonzolą

risotto z gruszką  i gorgonzolą
Kilka dni temu Prezydentowa zaproponowała wspólne gotowanie. Do grupy dołączyła też Pyza i razem, czyli każda we własnej kuchni, gotowałyśmy risotto wg przepisu Kasi. Mąż zachwycony, dziecko też wcinało, czyli ogólnie eksperyment udany. Czekam na następne wyzwanie.

Risotto z gruszką i gorgonzolą
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 2 gruszki
  • 200g sera gorgonzola
  • kieliszek białego wina
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 750ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • Ja dodałam jeszcze orzechy włoskie i kawałek pora.
Zdjęcie - risotto z gruszką  i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa 1 łyżce masła należy poddusić gruszkę pokrojoną na nie za wielkie kawałki - razem ze skórką. Na drugiej łyżce masła należy poddusić drobno pokrojoną cebulkę, selera pokrojonego w centymetrowe kawałki, pora pokrojonego w półplasterki i drobno pokrojoną gruszkę, tym razem bez skórki. Jak to się ładnie poddusi, wsypujemy suchy ryż, chwilę podsmażamy i zalewamy winem. Mieszamy aż wino odparuje, a następnie zalewamy bulionem - porcjami, ryż wypije, to wlewamy następną porcję. Kiedy ryż już będzie miękki, dodajemy podsmażoną wcześniej gruszkę i pokrojony na kawałki ser gorgonzola. Całość mieszamy, wykładamy, posypujemy uprażonymi orzechami i dekorujemy gruszką, popijamy białym winem.

Zdjęcie - risotto z gruszką  i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów