Risotto z fiołkami i "Prosecco"
Klasyczne włoskie risotto z niezbyt typowym dodatkiem. Wypróbowałam już wiele wersji risotto z dość dziwnymi dodatkami/ jak dla mnie/ i było pysznie, a więc dodatek kwiatów jest chyba całkiem niezłym pomysłem.
Fiołki nie mają znaczącego wpływu na smak dania, ale dodają mu niezwykle wdzięcznego,wiosennego wyglądu i delikatnego aromatu, który świetnie komponuje się z winem .
Składniki:/2 porcje/
- 180 g ryżu carnaroli
- 1 cebulka dymka
- 2 łyżki świeżych fiołków /bez łodyżek/
- ok. 500 ml wywaru warzywnego
- 100 ml białego wina/ użyłam półwytrawne Prosecco/
- 40 g masła
- 2 łyżki serka mascarpone
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie: -Kwiaty umyć i delikatnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. / fiołki należy zrywać z dala od drogi, miasta/ -Cebulę drobniutko pokroić i delikatnie podsmażyć na maśle /użyć połowę/ używając naczynia z grubym dnem. -Dodać ryż i smażyć ok. 2 minuty mieszając całość drewnianą łyżką. -Wlać wino i dusić do całkowitego wyparowania alkoholu. -Dodać niewielką ilość bulionu tak , aby pokrywał całkowicie ryż i kontynuować gotowanie. W miarę jak bulion zostanie wchłonięty przez ryż należy go uzupełniać. Risotto od czasu do czasu należy pomieszać. -Gotować ,aż ryż uzyska pożądaną miękkość, a konsystencję ,która powinna być kremowa regulować bulionem. -Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem . -Naczynie z risotto zdjąć z ognia, a do ugotowanego ryżu dodać pozostałe masło i ser. -Energicznie wymieszać Dodać kwiaty,delikatnie zamieszać /odłożyć kilka do dekoracji/ i nałożyć na talerze.