Risotto z bobem i melisą cytrynową
Takie risotto z bobem to niebo ... , risotto do danie które dość często przyrządzam w domu bo jestem jego absolutną fanką - gdyż kocham, ryż :-) pod każdą postacią ... Risotto można przygotować z różnymi dodatkami takim jak mięso czy warzywa ale podstawą jest ryż. Danie jest delikatne i dość sycące dlatego niewielka porcja zaspokoi nasz głód na długi czas. Polecam
ok 6-7 porcji
- 2 szklanki ryżu do risotto
- 1 cebula
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1/2 kg bobu
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 szklanka groszku
- garść melisy cytrynowej i mięty
- otarta skórka z cytryny lub limonki
- kilka kwiatów z dyni lub cukinii
- garść kwiatów ogórecznika
W garnku zagotować wodę, wrzucić bug na wrzątek i gotować ok 15 minut - odcedzić. Młodego bobu wcale nie obieram ze skórki, jednak mój bób był mieszany dlatego częściowo jest obrany.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulkę, podsmażam na rumiano następnie dodaję ryż i podsmażam aż stanie się przejrzysty, kolejno dodaję po chochelce gorącego bulionu oraz ugotowany wcześniej bób i obrany groszek. Następnie wino i dalej bulion- dodaję stopniowo aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki na koniec wsypać świeże zioła oraz kwiaty cukinii i ogórecznika mieszam i podaję posypany parmezanem. Risotto ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego