Risotto z bobem i melisą cytrynową

Risotto z bobem i melisą cytrynową

Zdjęcie - Risotto z bobem i melisą cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie risotto z bobem to niebo ... , risotto do danie które dość często przyrządzam w domu bo jestem jego absolutną fanką - gdyż kocham, ryż :-) pod każdą postacią ... Risotto można przygotować z różnymi dodatkami takim jak mięso czy warzywa ale podstawą jest ryż. Danie jest delikatne i dość sycące dlatego niewielka porcja zaspokoi nasz głód na długi czas. Polecam

ok 6-7 porcji

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 1 cebula 
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1/2 kg bobu
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 szklanka groszku
  • garść melisy cytrynowej i mięty 
  • otarta skórka z cytryny lub limonki
  • kilka kwiatów z dyni lub cukinii
  • garść kwiatów ogórecznika

W garnku zagotować wodę, wrzucić bug na wrzątek i gotować ok 15 minut - odcedzić. Młodego bobu wcale nie obieram ze skórki, jednak mój bób był mieszany dlatego częściowo jest obrany.

Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulkę, podsmażam na rumiano następnie dodaję  ryż i podsmażam aż stanie się przejrzysty, kolejno dodaję po chochelce gorącego bulionu oraz ugotowany wcześniej bób i obrany groszek. Następnie wino i dalej bulion-  dodaję stopniowo aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki na koniec wsypać świeże zioła oraz kwiaty cukinii i ogórecznika  mieszam i podaję posypany parmezanem. Risotto ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Smacznego

Zdjęcie - Risotto z bobem i melisą cytrynową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów