Risotto szparagowe z czerwonym ryżm i jabłkiem
Jedno z ulubionych moich dań to jest risotto i koniecznie bez mięsa kocham je i mogę jeść nawet na śniadanie obiad czy kolację ;-) ... A szparagowe to już w szczególności - choć wiem że szparagi już powoli się kończą to nie mogę się z nimi rozstać dlatego risotto szparagowe ostatnio pojawiło się u mnie w domu nawet w kilku wersjach ...
Składniki na ok 4 porcje
- 1 szklanka czerwonego ryżu
- 500 g białych szparag
- 1 duże jabłko
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 szklanka cydru gruszkowego
- ok 700 ml wywaru warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- garść posikanej natki pietruszki
Ryż zalać dwoma szklankami wody i odstawić na noc.
Kolejnego dnia na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojona drobno cebulkę , następnie dodać ryż i smażyć przez chwilę. Jabłko obrać w międzyczasie i pokroić w grubszą kostkę dodać do ryżu i podlać cydrem. Szparagi od połowy obrać cieniutko ze skóry i pokroić na ok 2,5 cm kawałki dodać do ryżu gdy wchłonie całą zawartość cydru podlewać wywarem po chochli aż całość wchłonie a ryż będzie miękki lub al'dente jak wolicie. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Podawać na gorąco .
Smacznego
przepis własny