Razowy naleśnik z tuńczykiem i warzywami

Razowy naleśnik z tuńczykiem i warzywami
Zdjęcie - Razowy naleśnik z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Razowy naleśnik z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Razowy naleśnik z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Razowy naleśnik z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Razowy naleśnik z tuńczykiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 250 ml mleka
  • 220 ml wody gazowanej lub zwykłej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g ogórka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 70 ml jogurtu greckiego
  • 70 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 ml majonezu
  • 2 jajka
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, mleko, wodę oraz 50 ml oleju i szczyptę soli. Mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania jednolitego ciasta na naleśniki.

Ciasto odstawiamy na 10-15 minut, a następnie smażymy naleśniki.

Tuńczyka odsączamy z zalewy i lekko rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Ogórka kroimy w półplasterki, rzodkiewki na połówki lub plasterki, a dymkę siekamy.

Dodajemy szpinak i całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i Oliwierem.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty czosnek i 2 łyżki oleju. Doprawiamy szczyptą

cukru, solą i pieprzem.

Naleśniki smarujemy sosem majonezowo jogurtowym, układamy warzywa i tuńczyka.

Składamy na pół.

Podajemy.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów