Razowy chleb z oregano na zakwasie
Upieczenie dobrego 100% razowego chleba na zakwasie nie jest sprawą prostą. Nawet w specjalistycznych książkach takich jak „Chleb” J. Hamelmana, w przepisach na razowe chleby żytnie, pojawia się w nich skromny dodatek mąki pszennej. Wszystko dlatego, że z samej mąki razowej łatwo o zbitego gniota.
Ja czasem do chlebów żytnich dodaję trochę mąki gryczanej lub np. ryżowej, ale postanowiłam trochę poeksperymentować, aby upiec porządnego razowca z samej mąki o typie 2000. Pomieszałam trzy różne mąki razowe, czyli żytnią, orkiszową i pszenną. Dzięki temu otrzymałam w 100% razowy chleb na zakwasie, który spełnił moje wymagania smakowe, a jego miąższ nie wyszedł gniotowaty. Dla smaku dorzuciłam do ciasta trochę oregano. Polecam przepis
5.0 z 2 ocen Razowy chleb z oregano na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 200 g mąki orkiszowej razowej typ 200
- 400 ml wody
- 2 płaskie łyżki suszonego oregano
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąki mieszamy z zakwasem, oregano i solą. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do dokładnego połączenia składników.
- Formę keksówkę smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem.
- Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy. Ciasto przykrywamy na 5 godzin, stawiamy w ciepłym miejscu
- Wyrośnięte ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.