Razowiak- chleb z maki razowej z nasionami

Razowiak- chleb z maki razowej z nasionami

Jest już trochę przepisow na mojej stronie z chlebem w roli głównej- bo to nasz podstawowy i swięty posilek .

Chleb możemy upiec na różny sposob .dodac różne maki,ale to co mi najbardziej odpowiada to dodatki a szczególnie nasiona ,bo dopelniają zdrowotna funkcje pożywienia.

Zapraszam!

Zdjęcie - Razowiak- chleb z maki razowej z nasionami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Razowiak- chleb z maki razowej z nasionami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Razowiak- chleb z maki razowej z nasionami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Razowiak- chleb z maki razowej z nasionami

.400 gr maki razowej

.200 gr maki pszennej

.25 gr drozdzy

.1 lyzeczka soli

.1 lyzeczka cukru

.1 lyzka octu winnego

.1 i 1/2 szklanki letniej wody

.2 lyzki siemienia lnianego

.3 lyzki zmielonych ziaren dyni

.2 lyzki oleju roslinnego

 

Wykonanie

Drozdze rozpuszczamy w polowie szklanki wody z dodatkiem cukru.

Do miski przesiewamy obie maki,dodajemy nasiona ,sol i wszystko mieszamy,potem wlewamy zaczyn z drozdzy,olej ,ocet i pozostala wode.

Calosc dokladnie mieszamy i chwile wyrabiamy.

Miske przykrywamy folia i odstawiamy do wyrastania ok.1 godz.

Forme keksowke smarujemy margaryna i posypujemy bulka tarta.

Ciasto wyrabiamy ,nastepnie przekladamy je do formy,rownamy powierzchnie,ponownie okrywamy forme folia i odstawiamy do wyrastania na 1/2 godz. do wyrastania.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stC ,na jej dno umieszczamy male naczynie zaroodporne z wrzatkiem.

Ciasto posypujemy dowolnymi nasionami wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy ok.30 min.,chleb studzimy na metalowej kratce.

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów