Razowiak- chleb z maki razowej z nasionami
Jest już trochę przepisow na mojej stronie z chlebem w roli głównej- bo to nasz podstawowy i swięty posilek .
Chleb możemy upiec na różny sposob .dodac różne maki,ale to co mi najbardziej odpowiada to dodatki a szczególnie nasiona ,bo dopelniają zdrowotna funkcje pożywienia.
Zapraszam!
Razowiak- chleb z maki razowej z nasionami
.400 gr maki razowej
.200 gr maki pszennej
.25 gr drozdzy
.1 lyzeczka soli
.1 lyzeczka cukru
.1 lyzka octu winnego
.1 i 1/2 szklanki letniej wody
.2 lyzki siemienia lnianego
.3 lyzki zmielonych ziaren dyni
.2 lyzki oleju roslinnego
Wykonanie
Drozdze rozpuszczamy w polowie szklanki wody z dodatkiem cukru.
Do miski przesiewamy obie maki,dodajemy nasiona ,sol i wszystko mieszamy,potem wlewamy zaczyn z drozdzy,olej ,ocet i pozostala wode.
Calosc dokladnie mieszamy i chwile wyrabiamy.
Miske przykrywamy folia i odstawiamy do wyrastania ok.1 godz.
Forme keksowke smarujemy margaryna i posypujemy bulka tarta.
Ciasto wyrabiamy ,nastepnie przekladamy je do formy,rownamy powierzchnie,ponownie okrywamy forme folia i odstawiamy do wyrastania na 1/2 godz. do wyrastania.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stC ,na jej dno umieszczamy male naczynie zaroodporne z wrzatkiem.
Ciasto posypujemy dowolnymi nasionami wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok.30 min.,chleb studzimy na metalowej kratce.
Smacznego!