Razowe tosty z bazyliowym serkiem i świeżymi owocami

Razowe tosty z bazyliowym serkiem i świeżymi owocami

Jak już wspominałam przy okazji poprzednich śniadaniowych wpisów, mam przyjemność uczestniczyć w tegorocznej edycji programu „Śniadanie Daje Moc”. Mam nadzieję, że moje przepisy pomogą Wam polubić zdrowe śniadania. Dziś postaram się odczarować kanapkę.

Kanapka – to jedno z najprostszych i najpopularniejszych dań śniadaniowych na całym świecie. Nie sposób zliczyć ile jej odmian wymyślono i ile w życiu ich zjadamy. Mogą być proste i zwyczajne, mogą zachwycać ilością składników i smaków, mogą też wydawać się nudne, ale to tylko kwestia naszych przyzwyczajeń. Wystarczy odrobinę zmienić tok myślenia, a zwyczajna kanapka stanie się wyjątkowym posiłkiem, który wszyscy zjedzą ze smakiem i bez grymaszenia.

Zdjęcie - Razowe tosty z bazyliowym serkiem i świeżymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedno jest pewne – klasyczne połączenia wszyscy już przerabialiśmy niejednokrotnie. Kawałek chleba z szynką sprawdza się tylko w awaryjnych sytuacjach. Do pakietu kanapkowego dołączają coraz częściej niestandardowe propozycje i połączenia. Ja serwuję dziś razowe tosty z puszystą ricottą z dodatkiem świeżej bazylii i owocami. Moje ulubione połączenie to granatowe borówki amerykańskie i soczyste gruszki, ale świetnie sprawdzają się też morele lub dojrzałe brzoskwinie. Wszystko zależy od pory roku i naszej wyobraźni.

Integralną częścią tostów jest świeża ricotta, serek o delikatnym smaku ubity z jogurtem do konsystencji delikatnego musu. Kanapka podana w tej formie jest nie tylko smaczna i atrakcyjna wizualnie, ale też jest pełna odżywczych i zdrowych składników. Warto pamiętać o tym, że produkty nabiałowe są podporą dla mocnych kości, a świeże owoce i warzywa powinny stanowić ważny dodatek do każdego posiłku w ciągu dnia. W tej propozycji śmiało można przyjąć, że stanowią one pierwszą z pięciu wymaganych porcji.

Wróćmy jednak na chwilę do wspomnianych wyżej produktów nabiałowych. Podstawowe to mleko, sery i jogurty. Powinny jak najczęściej pojawiać się w codziennej diecie dziecka, a śniadanie to świetna ku temu okazja, którą należy wykorzystać.  Wszyscy wiemy jak ważne dla prawidłowego rozwoju jest spożywanie produktów mlecznych, więc nie zapominajmy zachęcać nasze dzieci do ich spożywania. Maluchy, których podstawą diety w dużej mierze jest mleko chętnie sięgają po rozmaite serki, jogurty, czy zupy mleczne i tylko od nas, rodziców zależy, czy podtrzymamy te dobre przyzwyczajenia, które zaprocentują na przyszłość. Natomiast uczniowie zachęcani są w różny sposób do picia mleka np.: „Szklanka mleka dla każdego ucznia”, „Pij mleko – będziesz wielki”. Namawianie do spożywania mleka i jego przetworów uzasadnione jest ich wartością odżywczą. Pełnowartościowe białko wykorzystywane jest do budowy wszystkich tkanek organizmu. Kości są utwardzane wapniem, który dobrze jest przyswajany z mleka. Mleko i jego przetwory zawierają także jony magnezu, potasu i cynku. Są źródłem witamin z grupy B, A i D. W mleku, a szczególnie w serach, jest zawarty skoniugowany kwas linolowy- jeden z najsilniej działających związków o właściwościach przeciwnowotworowych zawartych w pożywieniu. Dla dzieci, które nie lubią mleka lub źle je tolerują alternatywą mogą być mleczne napoje fermentowane – jogurty lub kefiry. W napojach mlecznych fermentowanych zawarta jest flora bakteryjna o działaniu prozdrowotnym. Mają one mniejszą zawartość laktozy i lepiej strawne białka. Sery żółte to skondensowane źródło zarówno energii jak i wapnia.

Przepis powstał w ramach programu „Śniadanie daje moc”. Jeśli chcecie poznać więcej szczegółów na temat roli śniadań w codziennej diecie dzieci lub dołączyć do programu, zachęcam do odwiedzenia powyższej strony, a także zapoznać się z moimi wcześniejszymi artykułami na ten temat. Już niebawem, 8 listopada odbędzie się Dzień Śniadanie Daje Moc, w ramach którego będziemy razem z dziećmi celebrować ten najważniejszy posiłek dnia i śledzić jak bawią się inni. Zachęcam do wspólnej zabawy, czekam na Wasze relacje. Nasza pojawi się na pewno tuż po 8 listopada! Pamiętajcie też, że w tym roku dzień ten przypada w niedzielę, więc uczniowie w całej Polsce Dzień Śniadanie Daje Moc będą obchodzili w piątek poprzedzający tę datę. W tym dniu pojawią się na szkolnych ławkach pyszne i zdrowe śniadania przygotowane przez rodziców, nauczycieli oraz samych uczniów. To będzie wyjątkowy dzień! Pamiętajcie – Śniadanie Daje Moc, Kochani!

 Składniki niezbędne do przygotowania śniadania zgodnie z jedną z 12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów wg Instytutu Matki i Dziecka.

Zasada nr 2 – Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.

(2-3 porcje)

  • 4 kromki razowego chleba
  • 200g świeżej ricotty
  • 100ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych liści świeżej bazylii
  • 100g borówek amerykańskich
  • Dojrzała gruszka (opcjonalnie inne owoce, np. morele, brzoskwinie, nektarynki)
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Kilka liści szpinaku lub innej ulubionej sałaty
  • Szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kromki chleba zgrilluj, upiecz bez tłuszczu w piekarniku lub tosterze aż staną się chrupiące i rumiane.
  • Ricottę miksuj przez około minutę z jogurtem aż stanie się gładka i puszysta, o konsystencji lekkiego musu. Dodaj szczyptę soli i posiekaną bazylię. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na kromkach chleba rozłóż po części ricotty, a następnie ułóż na wierzchu owoce.
  • Całość lekko polej miodem, skrop sokiem z cytryny i oprósz otartą skórką.
  • Podawaj z liśćmi ulubionej sałaty (np. szpinakiem, rukolą, roszponką itp.)

Smacznego!

Zdjęcie - Razowe tosty z bazyliowym serkiem i świeżymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Razowe tosty z bazyliowym serkiem i świeżymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wpis sponsorowany

Kategorie przepisów