Razowe muffinki z gruszkami i czekoladą podane z sosem karmelowym
Jesień widać wszędzie. Słońce "inaczej" świeci. Czuć zapach spadających liści. Uwielbiam krajobraz namalowany przez tę porę roku. I owoce tej pory roku również :)
Muffinki zrobiłam z razowej mąki, więc zyskały zdrowy akcent. Gruszki i czekolada to idealne połączenie. Do tego słodki sos karmelowy i pyszny jesienny podwieczorek mamy gotowy:)
Razowe muffinki z gruszkami i czekoladą podane z sosem karmelowym
/12 muffinek/
2 szklanki mąki żytniej razowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100g masła
1 duże jajko
100g gorzkiej czekolady
4 duże gruszki
sos karmelowy:
100g cukru białego
2 łyżki wody
25g masła
2 łyżki śmietanki 36%
Rozpuścić i następnie ostudzić masło. Gruszki obrać i pokroić na niewielkie kawałeczki. Czekoladę posiekać. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej masło, mleko i jajko. Połączyć zawartość obu misek. Dodać gruszki i czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 - 30 minut.
W rondelku umieścić wodę i cukier. Podgrzewać, aż rozpuści się cukier, a później dopóki masa nabierze brązowego koloru (około 4 minuty). Zdjąć z ognia, dodać masło i śmietankę. Wymieszać.
Muffinki podawać polane sosem karmelowym. Są pyszne prosto po wyjęciu z piekarnika jak i na drugi dzień:)
Smacznego!