Razowe kruche ciasto z ananasem i rabarbarem
Niebanalne połączenie kwaśnego smaku rabarbaru ze słodkim ananasem na razowym kruchym cieście. Bardzo prosto i niesamowicie pysznie. Idealny pomysł na deser podczas letniego popołudnia :)
Razowe kruche ciasto z ananasem i rabarbarem
/okrągła forma o średnicy 27 cm/
ciasto:
250g mąki żytniej razowej
80g mąki żytniej
170g masła
3 łyżki wody
80g cukru trzcinowego
owoce:
1 średniej wielkości ananas
400g rabarbaru
4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
do podania: cukier puder
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
Ananas obrać i wykroić jego twardą środkową część. Resztę miąszu pokroić na niewielkie kawałki. Rabarbar umyć, obrać i pokroić również na niewielkie kawałki.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić je na 2 części (jedna powinna być trochę mniejsza od drugiej). Większą częścią wylepić dno i około 2 cm boku formy. Nakłuć widelcem. Owoce wymieszać dokładnie z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć je na przygotowany spód. Z drugiej połowy ciasta odrywać kawałki i układać na owocach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni piec przez około 60 minut. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!