Razowe ciastka studenckie z bakaliami
Powakacyjne powroty do pracy, szkoły lub na studia (tak jak w moim przypadku) bywają bardzo ciężkie. Aby ten początek nowego roku akademickiego sobie nieco umilić, postanowiłem upiec ciastka. Swoją nazwę zawdzięczają słynnej mieszance bakalii, bogatej w składniki odżywcze, które są tak bardzo potrzebne podczas wzmożonego wysiłku intelektualnego. Są wprost idealne do zabrania ze sobą jako drugie śniadanie. Kruche i o bogatym aromacie za sprawą melasy, będą na pewno idealną przekąską dla każdego łasucha. ;)
*
SKŁADNIKI
na ok. 45 ciastek
- 1 kostka masła (200 g)
- 350 g razowej mąki orkiszowej, typ 2000
- 150 g brązowego cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu)
- 50 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii
* PRZYGOTOWANIE
Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i mieć konsystencję niczym plastelina. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie i łączymy razem z ciastem.
Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, a następnie w dłoniach je delikatnie spłaszczamy. Ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10-15 minut w nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu studzimy na kratce.
*