Ravioli ze szpinakiem i fetą

Ravioli ze szpinakiem i fetą

Zdjęcie - Ravioli ze szpinakiem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzięki uprzejmości portalu Zpierwszegotloczenia.pl dostałam do wypróbowania nowość, czyli smalczyk roślinny - Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. A ponieważ no obiad zaplanowane były pierożki ravioli ze szpinakiem i fetą, zamiast polania pierożków masłem użyłam tegoż specjału. Wyszło pysznie! Polecam.

Składniki ciasto:

300g mąki
3 jaja
1 łyżeczka soli
4 łyżki przegotowanej wody

Farsz:

szpinak świeży lub mrożony
ser feta (ok. 200g)
2-3 ząbki czosnku
masło
1 jajo

Do okrasy:

Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
ser żółty


Przygotowanie:

Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę, robimy w środku wgłębienie, do którego wbijamy 2 jajka i 1 żółtko. Zagniatamy ciasto i w razie potrzeby dodajemy wodę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę.

Przygotowujemy farsz.

Masło rozgrzewamy na patelni. Wyciśnięty przez praskę czosnek należy zeszklić (zbyt długie podsmażanie czosnku może spowodować, że będzie on gorzki), dodajemy świeży zblanszowany i cienko pokrojony szpinak lub rozmrożony szpinak (w liściach lub lekko rozdrobniony). Podsmażamy doprawiając solą i pieprzem. Studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z roztartą widelcem fetą i jajkiem.

Ciasto dzielimy na 4 części każdą rozwałkowując cieniutko. Smarujemy ciasto roztrzepanym białkiem. Następnie na jednej części rozkładamy farsz w równych odstępach. Nakrywamy drugą częścią ciasta. Sklejamy przestrzenie pomiędzy farszem, a następnie wykrawamy radełkiem kwadratowe pierożki.

Ravioli gotujemy w osolonym wrzątku. (ok. 4-5 min od wypłynięcia) podajemy polane rozpuszczoną Smakowitą Pajdą, czyli smalczykiem roślinnym z ziołami ogrodowymi lub masłem oraz posypane serem.
Smacznego


Kategorie przepisów