Ragout jugosławiańskie z bobem
Rzadko robię gulasze i tym podobne potrawy, ale temu nie mogłam się oprzeć. Oczywiście zachęcił mnie to tego bób, który uwielbiam i który jest istotnym składnikiem tego dania :) Całość smakowała naprawdę świetnie, aż żałuję, że nie zrobiłam podwójnej porcji na następny dzień ;)
Przepis znalazłam w książeczce „Gulasze i potrawki” H. Szymanderskiej i nieco zmodyfikowałam.
RAGOUT JUGOSŁAWIAŃSKIE Z BOBEM
(2 porcje)
300g wieprzowiny na gulasz,
300g bobu,
100g chudego boczku,
½ cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
¼ szklanki białego wytrawnego wina,
1 szklanka bulionu mięsnego,
1 liść laurowy,
suszony tymianek i oregano,
sól i pieprz,
olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju, najlepiej w dwóch partiach. Mięso wyjąć, a na tej samej patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek i cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, pomidory z puszki, wino, liść laurowy i bulion. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie bób ugotować krótko (5 minut) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupin. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać bób i dusić jeszcze 5 minut. Jeżeli sos jest za gęsty, dodać trochę wody lub bulionu, jeżeli za rzadki – dusić chwilę bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował.
Podawać z pieczywem.