Racuszki z ricottą (na karnawał)

Racuszki z ricottą (na karnawał)

W karnawale nie wypada być na diecie, konieczne jest za to przygotowanie czegoś słodkiego. I smażonego, w końcu tradycja to rzecz święta!

Zdjęcie - Racuszki z ricottą (na karnawał) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Racuszki z ricottą (na karnawał) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś proponuję wyjątkowo lekkie racuszki na bazie ricotty (choć możecie przygotować je również z białym serekiem „grani” czy „wiejskim”).

Zdjęcie - Racuszki z ricottą (na karnawał) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Racuszki z ricottą (na karnawał) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 15 racuszków (nakładanych łyżką).

Zdjęcie - Racuszki z ricottą (na karnawał) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Racuszki z ricottą (na karnawał) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do moich dodałam wanilię, możecie je jednak aromatyzować także skórką cytryny lub pomarańczy, a przed podaniem polać miodem.

Zdjęcie - Racuszki z ricottą (na karnawał) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Racuszki z ricottą (na karnawał) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Racuszki z ricottą (na karnawał) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W miseczce połącz jajka, ricottę, mleko i wanilię. Dodaj cukier, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, solą. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

W garnuszku podgrzej olej. Porcje ciasta nakładaj łyżką (do zupy) i smaż na złoto z obu stron, w sumie przez ok. 5 minut.

Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Kategorie przepisów