Racuszki z mąki bananowej z lemon curd
Racuszki przygotowane z mąki bananowej, quinoa i pełnoziarnistej ryżowej.
Są niesamowicie aromatyczne, dzięki mące bananowej i mleka kokosowego w proszku.
Najpierw smażymy placuszki
na pół szklanki mąki: bananowej, quinoa, pełnoziarnistej mąki ryżowej oraz z sorgo (opcjonalnie)
szklanka wody ( lub więcej jeśli ciasto będzie za gęste)
2 łyżki mleko w proszku kokosowego ( mleko kokosowe w proszku)
dojrzały banan
aromat waniliowy ok 1 łyżeczki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
Wszystkie składniki ciasta mieszamy na jednolitą konsystencję.
Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta np. dużą łyżką. Możemy smażyć bez dodatku oleju lub w niewielkiej jego ilości.
Lemon curd:
sok z jednej cytryny,
aromat cytrynowy ok 1/2 łyżeczki,
jajko + żółtko,
50 gram cukru trzcinowego lub ok 30 gram ksylitolu,
skórka z cytryny,
50 gram masła lub oleju kokosowego z lodówki.
Sok z cytryny, skórkę i aromat umieszczamy w garnku. Dodajemy jajko i żółtko. Całość mieszamy trzepaczką i zaczynamy podgrzewać na średnim ogniu. Cały czas mieszamy a kiedy zrobi się konsystencji budyniu dokładamy posiekane w kostkę masło lub olej kokosowy i mieszamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i podajemy do racuszków.