Racuszki z cukini – bez laktozy

CUKINIA
Sezon na nią trwa – i dobrze , bo można z niej wyczarować wiele smakowitych dań , które zachwycą niejedno podniebienie.
Podaje się ją zarówno na surowo , jak i smażoną , pieczoną , duszoną i gotowaną .
Przyrządza z niej zupy , surówki , kotlety , racuchy , a nawet ciasta!
Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie.
Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw.
Nie wyobrażam sobie lata bez racuszków!
SKŁADNIKI:
* cukinia – 1 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki
* jajko L – 1 szt
* mleko ( u mnie sojowe ) - 2 łyżki
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* oliwa / olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukinię trzemy na grubych oczkach.
Odciskamy nadmiar wody.
Dodajemy do niej mąkę, jajko i mleko.
Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Mieszamy.
Smażymy na rozgrzanej oliwie formując racuszki , przez ok. 4-5 min. z każdej strony.
Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
* Możemy zjadać solo lub z ulubionym sosem np. jogurtowo – czosnkowym.

* mąka pszenna – 3 łyżki
* jajko L – 1 szt
* mleko ( u mnie sojowe ) - 2 łyżki
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* oliwa / olej do smażenia

