Racuszki z cukini – bez laktozy

Racuszki z cukini – bez laktozy
    CUKINIA Sezon na nią trwa – i dobrze , bo można z niej wyczarować wiele smakowitych dań , które zachwycą niejedno podniebienie.   Podaje się ją zarówno na surowo , jak i smażoną , pieczoną , duszoną i gotowaną .   Przyrządza z niej zupy , surówki , kotlety , racuchy , a nawet ciasta!     Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie.         Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw.   Nie wyobrażam sobie lata bez  racuszków!   Zdjęcie - Racuszki z cukini – bez laktozy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki
* jajko L – 1 szt
* mleko ( u mnie sojowe )  - 2 łyżki
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* oliwa / olej do smażenia Zdjęcie - Racuszki z cukini – bez laktozy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:   Cukinię trzemy na grubych oczkach.   Odciskamy nadmiar wody.    Dodajemy do niej mąkę, jajko i mleko.   Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.   Mieszamy.    Smażymy na rozgrzanej oliwie formując racuszki , przez ok. 4-5 min. z każdej strony.   Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu.   * Możemy zjadać solo lub z ulubionym sosem np. jogurtowo – czosnkowym.    Zdjęcie - Racuszki z cukini – bez laktozy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami        

Kategorie przepisów