Racuszki z cukini – bez laktozy
CUKINIA
Sezon na nią trwa – i dobrze , bo można z niej wyczarować wiele smakowitych dań , które zachwycą niejedno podniebienie.
Podaje się ją zarówno na surowo , jak i smażoną , pieczoną , duszoną i gotowaną .
Przyrządza z niej zupy , surówki , kotlety , racuchy , a nawet ciasta!
Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie.
Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw.
Nie wyobrażam sobie lata bez racuszków!
SKŁADNIKI:
* cukinia – 1 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki
* jajko L – 1 szt
* mleko ( u mnie sojowe ) - 2 łyżki
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* oliwa / olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię trzemy na grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do niej mąkę, jajko i mleko. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie formując racuszki , przez ok. 4-5 min. z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. * Możemy zjadać solo lub z ulubionym sosem np. jogurtowo – czosnkowym.
* mąka pszenna – 3 łyżki
* jajko L – 1 szt
* mleko ( u mnie sojowe ) - 2 łyżki
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* oliwa / olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię trzemy na grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody. Dodajemy do niej mąkę, jajko i mleko. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie formując racuszki , przez ok. 4-5 min. z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. * Możemy zjadać solo lub z ulubionym sosem np. jogurtowo – czosnkowym.