Racuszki ryżowe z bananami ( na oleju rzepakowym )
Tak samo jak pysznie brzmi , tak samo pysznie smakuje!
Nie tylko z bananami , ale i prażonym kokosem – przywodząc na myśl słoneczne , egzotyczne wakacje!
Tymi przepysznymi racuszkami ostatnio zaskoczyłam rodzinkę!
Smaczne i sycące … a do tego zdrowe!
Ugotowany ryż z dodatkiem bananów , kokosu i odrobiny wanilii tworzy fantastyczne danie , które jest świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad , jak i podwieczorek!
Polecam!
SKŁADNIKI :
( dla 2 osób )
* ryż – 1 torebka
* banan – 2 szt
* wiórki kokosowe -4 łyżki
* cukier – 3 łyżki
* małe jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 1 czubata łyżka
* wanilia – 1 laska
* olej rzepakowy – 250 ml
* cukier puder – do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości , odcedzamy , lekko studzimy.
Dodajemy 2 zmiksowane ( lub bardzo drobno posiekane banany ) , łyżkę mąki i jajko.
Wrzucamy podprażone wiórki kokosowe , ziarenka wydrążone z wanilii i dosładzamy do smaku.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!