Racuchy ze smażonym twarogiem
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20minut
- Czas gotowania: 20minut
Jeśli jesteście fanami langoszy to moje dzisiejsze racuchy przypadną Wam do gustu. Drożdżowe ciasto smażone na patelni bardzo przypomina węgierskie placki jednak smażony twaróg z delikatnie skarmelizowaną cebulką to jest argument, który jak dla mnie przemawia na korzyść tych placków. Warto spróbować.
Źródło: Kuchnia 05/2015
Składniki
- mąka - 500 g
- drożdże - 50 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- woda - 500 ml
- 1 jajko - 1
- biały ser - 300 - 400 g
- cebula - 2
- olej
Instrukcje
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, sól, dodać rozczyn i wodę. Ma powstać gęste, ale lejące się ciasto. Odstawić na około 1-1,5 godź. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać ser i smażyć tak długo na wolnym ogniu, aż będzie się ciągnął i rumienił.
Do ciasta dodać jajko i delikatnie wymieszać. Na średnio rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki położyć odpowiednią porcję smażonego sera, złożyć placek jak omlet i smażyć dalej na wolnym ogniu, aż w środku placek się dosmaży. Posolić. Podawać na gorąco.
Smacznego:)