Racuchy z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni i choć jestem już po pierwszej fali entuzjazmu, na której jadłam truskawki od rana do wieczora, nadal sprawiają mi dużo przyjemności jako dodatki. Lądują w sałatkach, na smażonym serze halloumi, w szybkich konfiturach i, co pewnie bardzo bliskie mamom z dziećmi, w placuszkach. Bo nic tak nie zapala świateł w dziecięcych oczach jak słowo „racuchy”. I dziś właśnie zrobiliśmy sobie słodki poniedziałek z miękkimi, słodkimi placuszkami, co i wam polecam (pro tip: każdy inny dzień tygodnia też świetnie się sprawdzi).

Racuchy z truskawkami

  • 300 g mąki
  • 7 g drożdży suszonych (1 opakowanie)
  • 3 szczypty soli
  • 4 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny (nieobowiązkowo)
  • 75 g masła
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 10 truskawek
  • do smażenia: masło klarowane/olej rzepakowy/ pół na pół oba
  1. w garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. w dużej misce łączymy ze sobą: mąkę, drożdże, sól, cukier, skórkę z cytryny. mieszamy.
  3. do miski dodajemy wystudzone masło, jogurt, jajka i mieszamy. W tym samym garnku, w którym rozpuszczaliśmy masło, lekko podgrzewamy mleko na małym ogniu. Wlewamy ciepłe mleko do miski. mieszamy masę trzepaczką.
  4. masa powinna być dość gęsta (niczym jogurt grecki). zostawiamy ją w misce w ciepłym miejscu, przykrywamy szmatką lub folią i czekamy ok. 2 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. truskawki kroimy w grube plasterki.
  6. po upływie czasu wyrastania ciasta, rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu (ja użyłam łyżeczki masła klarowanego i łyżeczki oleju rzepakowego). z ciasta wyciągamy po dwie łyżki i umieszczamy na sobie bezpośrednio na tłuszczu. w ciasto wbijamy na wierzchu plastry truskawek, tak, aby górka stała się płaska jak placuszek. smażymy na średnim ogniu (trzeba uważać, żeby zbyt szybko ich nie spalić), tak aby zdążyły wyrosnąć, a gdy widzimy, że spód jest brązowy, obracamy je i smażymy jeszcze 2 minuty od strony z truskawkami.
  7. za jednym razem smażymy na patelni obok siebie tyle placuszków, ile się na niej zmieści (ja zmieściłam 3). gdy zdejmujemy je z patelni, dokładamy kolejną porcję tłuszczu i smażymy nową partię.
  8. gotowe placki układamy na talerzu, a na koniec posypujemy obficie cukrem pudrem.

Śliwka

Zdjęcie - Racuchy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone powidła śliwkowe z kakao
1

Pieczone powidła śliwkowe z ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Placuszki waniliowe na kefirze
1

Placuszki waniliowe na kefirze

Beti Beti
kruche babeczki

Pacakes cereal jak je łatwo i szybko zrobić?
1

Pacakes cereal jak je łatwo i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami
1

Racuchy pełnoziarniste z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Domowe gofry
2

Domowe gofry

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Naleśniki z twarożkiem i  truskawkami
3

Naleśniki z twarożkiem i trus…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pancakes na zakwasie – sposób na zużycie nadmiaru zakwasu chlebowego
2

Pancakes na zakwasie – sposób…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy