Racuchy z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni i choć jestem już po pierwszej fali entuzjazmu, na której jadłam truskawki od rana do wieczora, nadal sprawiają mi dużo przyjemności jako dodatki. Lądują w sałatkach, na smażonym serze halloumi, w szybkich konfiturach i, co pewnie bardzo bliskie mamom z dziećmi, w placuszkach. Bo nic tak nie zapala świateł w dziecięcych oczach jak słowo „racuchy”. I dziś właśnie zrobiliśmy sobie słodki poniedziałek z miękkimi, słodkimi placuszkami, co i wam polecam (pro tip: każdy inny dzień tygodnia też świetnie się sprawdzi).

Racuchy z truskawkami

  • 300 g mąki
  • 7 g drożdży suszonych (1 opakowanie)
  • 3 szczypty soli
  • 4 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny (nieobowiązkowo)
  • 75 g masła
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 10 truskawek
  • do smażenia: masło klarowane/olej rzepakowy/ pół na pół oba
  1. w garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. w dużej misce łączymy ze sobą: mąkę, drożdże, sól, cukier, skórkę z cytryny. mieszamy.
  3. do miski dodajemy wystudzone masło, jogurt, jajka i mieszamy. W tym samym garnku, w którym rozpuszczaliśmy masło, lekko podgrzewamy mleko na małym ogniu. Wlewamy ciepłe mleko do miski. mieszamy masę trzepaczką.
  4. masa powinna być dość gęsta (niczym jogurt grecki). zostawiamy ją w misce w ciepłym miejscu, przykrywamy szmatką lub folią i czekamy ok. 2 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. truskawki kroimy w grube plasterki.
  6. po upływie czasu wyrastania ciasta, rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu (ja użyłam łyżeczki masła klarowanego i łyżeczki oleju rzepakowego). z ciasta wyciągamy po dwie łyżki i umieszczamy na sobie bezpośrednio na tłuszczu. w ciasto wbijamy na wierzchu plastry truskawek, tak, aby górka stała się płaska jak placuszek. smażymy na średnim ogniu (trzeba uważać, żeby zbyt szybko ich nie spalić), tak aby zdążyły wyrosnąć, a gdy widzimy, że spód jest brązowy, obracamy je i smażymy jeszcze 2 minuty od strony z truskawkami.
  7. za jednym razem smażymy na patelni obok siebie tyle placuszków, ile się na niej zmieści (ja zmieściłam 3). gdy zdejmujemy je z patelni, dokładamy kolejną porcję tłuszczu i smażymy nową partię.
  8. gotowe placki układamy na talerzu, a na koniec posypujemy obficie cukrem pudrem.

Śliwka

Zdjęcie - Racuchy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z samopszy na zakwasie

Chleb z samopszy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini pizze

Mini pizze

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasteczka Spirale
1

Ciasteczka Spirale

Beti Beti
kruche babeczki

Foccacia z winogronami i rozmarynem

Foccacia z winogronami i rozma…

food² food²
Food Square

Chałka dyniowa

Chałka dyniowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Makaron z jagodami
1

Makaron z jagodami

food² food²
Food Square

Zupa z cukinii z parmezanem
3

Zupa z cukinii z parmezanem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie

Bakłażany marynowane z ziołami…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Leczo z cukinią
1

Leczo z cukinią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Letnia zupa z kapustą
2

Letnia zupa z kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu