Racuchy dyniowe z musem jabłkowym i suszonymi owocami
Zwyczjne placuszki z ricotty z dodatkiem przecieru dyniowego , podane z musem jabłkowym i suszonymi owocami smakują nadzwyczajnie......... Mięciutkie, puszyste placuszki dyniowe z dodatkiem serka ricotta. Po usmażeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem, ale jeszcze bardziej smakują z dodatkiem pachnącego cynamonem i wanilią musu jabłkowego.
Składniki: dynia upieczona lub ugotowana 250g, ricotta 100g, proszek do pieczenia 1,5łyżeczki, jajka 2 sztuki, olej roślinny 2łyżki, cukier puder 1 łyżka czubata, mąka pszenna 1 szklanka, sól 2 szczypty, jabłka winne 4 sztuki, miód 1 łyżka, cynamon 0,5 łyżeczki, sok z cytryny
suszone owoce /mix/2 do łyżki
dekoracji Wykonanie: -Dynię zmiksować na gładkie pure. -Połączyć z ricottą i cukrem, dodać jajka , olej i wymieszać do połączenia się składników. -Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. -Dodać do mokrych składników. -Wymieszać. /jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, jeśli gęste wlać trochę mleka -Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem. -Kłaść łyżką niewielkie placuszki /zachować odstępy/. -Piec na wolnym ogniu z obu stron do ładnego przyrumienienia się. -Smażyć kolejną partię placków smarując za każdym razem delikatnie patelnię. -Gotowe placuszki przełożyć na talerze i podawać z cynamonowym musem jabłkowym -Posypać owocami.
Aby przygotowac mus należy: jabłka obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić na małe kawałki i przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podlać odrobiną wody i dusić kilka minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Jeśli płyn wyparuje zbyt szybko dodać ponownie 2-3 łyżki. Dodać cukier wanilinowy, łyżkę miodu i cynamon. Wymieszać . Dusić jeszcze chwilę do całkowitej miękkości jabłek i wyparowania płynu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić, Przetrzeć przez sito lub zmiksować