Racuchy drożdżowe z jabłkami
Dziś, taki można powiedzieć, gościnny wpis na blogu:) Dodatkowo jeszcze mało wiosenny, a dość zimowy raczej ;)) Są to racuchy mojej mamy, jej przepis i wykonanie. Smaczne, puchate, pełne jabłek, takie jakie lubimy. Podaję przepis na dużą ilość placków, którą spokojnie może najeść się 5 osób. My najczęściej jemy je bez dodatków, ale będą świetnie smakować z syropem klonowym.
Składniki:
*5 jaj
*5 dag drożdży
*szczypta soli
*5 łyżek cukru
*2 opakowania cukru waniliowego
*3 łyżki kwaśnej śmietany
*około 1,5 szklanki mleka (bądź tyle, by ciasto nie było rzadkie, a dość gęste)
*750g mąki
*1 kg jabłek
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w plastry.
Pozostałe składniki wymieszać / zmiksować. Na końcu dodać pokrojone jabłka i wymieszać.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Smacznego:)