Racuchy drożdżowe z bananami

Racuchy drożdżowe z bananami
Delikatne racuszki, smażone bez tłuszczu, z dodatkiem bananów i odrobiny cynamonu. Takie placki smażymy na dobrej jakości, nieporysowanej patelni z nieprzywierającej powłoki. Placki są smacznym pomysłem na śniadanie, deser lub obiad dla całej rodziny ?

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 mniejsze banany
  • 1 większe jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 dkg. drożdży
Do większej miski przesiewam mąkę, na środku robię mały otwór i wrzucam pokruszone drożdże, drożdże posypuję cukrem. Wszystko odstawiam na 2 minuty. Kiedy drożdże zaczynają pracować, dodaję roztrzepane jajka, cynamon i stopniowo, cały czas mieszając leję letnie mleko. Wszystko bardzo dokładnie mieszam rózgą kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 – 40 minut. Na koniec, dodaję do ciasta banany pokrojone w plasterki. Na lekko rozgrzaną patelnię, nakładam małe porcje ciasta. Na patelni, smażę jednorazowo trzy racuchy. Kiedy placki się zetną i przyrumienią, ostrożnie podważam każdy placek szeroką szpatułką i obracam na drugą stronę. Placki podaję na gorąco, można podać z cukrem pudrem, owocami, syropem klonowym. Smacznego ?

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Racuchy drożdżowe z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów