Rabarbarowa niespodzianka ;)

Rabarbarowa niespodzianka ;)
Zdjęcie - Rabarbarowa niespodzianka ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rabarbarowa niespodzianka ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJeszcze kilka dni temu bylam pewna, ze rabarbaru za nic w swiecie nie kupie o tej porze. Pamietam jak rok temu usilnie szukalam go po sklepach i dostalam dopiero w polowie maja. Nie wiem jak to sie stalo, ale chyba wszystko za sprawa "Weekendu rabarbarowego" i jakims cudem go dostalam. Nawet nie szukalam go jakos specjalnie. Robiac zakupy w dziale warzywnym wypatrzylam rabarbar posrod zielonych lisci szpinaku, tuz obok pieknych kalafiorow. Bylam mile zaskoczona tym faktem :)
Tak wiec zakupiwszy kilka tych czerwono-zielonych lodyg wrocilam do domu i powstal problem. Co ja takiego moglabym przygotowac tak na szybko? Przeciez nawet sie nie przygotowywalam na ta okazje, bylam pewna, ze rabarbar to dopiero w polowie maja.
W sumie z braku czasu na bardziej intensywne poszukiwania decyzja byla dosc szybka. Zapiekanka z rabarbaru i jablek. Przepis wypatrzylam kilka dni temu w ksiazce, ktora otrzymalam od Inspiracji Kulinarnych za zorganizowana przez Olge zabawe "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna" Ksiazka szla do mnie dosc dlugo i moze wlasnie dlatego ten przepis byl jeszcze bardzo swiezy w mej pamieci.

Zdjęcie - Rabarbarowa niespodzianka ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapiekanka jablkowo-rabarbarowa

skladniki na 4 foremki:
2 zielone jablka Granny Smith
500g rabarbaru
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki miekkiego masla
1/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
0,5 lyzeczki cynamonu
3/4 szklanki meka
1 jajko
cukier waniliowy

wykonanie:
Jablka obrac i pokroic na plasterki, po czym wlozyc do rondelka i zalac woda. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 3 minuty. Po tym czasie dolozyc rabarbar umyty i pokrojony na kawalki okolo 2cm. Gotowac 3 minuty.

Foremki o pojemnosci 250ml nasmarowac tluszczem i przelozyc do nich przygotowane owoce.

Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase.
Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C°. Ciasto powinno nabrac zlocistego koloru.
Smacznego!

Moja uwaga: Zapiekanka jest dosc kwaskowa, dlatego na przyszlosc poslodze troche owoce.

Zdjęcie - Rabarbarowa niespodzianka ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów