Quiche z jarmużem i kozim serem

Jarmuż – zapomniane, a niegdyś bardzo popularne w Polsce warzywo kapustne. Teściowa powiedziała mi, że kiedyś rosło praktycznie wszędzie. Nie pamięta dokładnie jak się „jarmużkę” przygotowywało, ale wydaje się jej, że przesmażano na patelni i dodawano jajka. Zakupiłam wielkie opakowanie tego warzywa przy okazji robienia caldo verde. Zostało bardzo dużo i miałam zagwozdkę, co by tu z niego zrobić. W sieci jest mnóstwo propozycji na łączenie go z dynią czy z ziemniakami (np. irlandzki colcannon). W końcu padło na quiche z kozim serem, który kupiłam okazyjnie na targach Natura Food.

 

Zdjęcie - Quiche z jarmużem i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

ciasto:

20 dag mąki

szczypta soli

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

15 dag zimnego masła

2 łyżki wody

olej do posmarowania formy

farsz:

ok. 300 g jarmużu (kilkanaście liści)

250 g koziego sera twarożkowego

2 jajka

mała śmietana 12%

sól, pieprz, tymianek

 

1. Mąkę mieszamy z solą i gałką muszkatołową. Następnie siekamy z masłem. Wyrabiamy szybko palcami dodając stopniowo wodę. Nie wyrabiamy jednak do końca. Ciasto musi być kruche, nie zwarte.

2. Formę do tarty smarujemy cienką warstwą oleju roślinnego. Dno i brzegi tarty wyklejamy wcześniej przygotowanych ciastem. Nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ºC.

3. Gdy spód się podpieka, przygotowujemy nadzienie. Jarmuż blanszujemy (wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 2 minuty), odsączamy, czekamy chwilę aż przestygnie i kroimy w cienkie paseczki. Jajka rozmącamy ze śmietaną i przyprawami (należy uważać z ilością soli, zależnie od stopnia słoności sera koziego). Mieszamy z pokruszonym serem i posiekanym jarmużem.

4. Na podpieczony spód wylewamy nadzienie. Pieczemy jeszcze około 20 minut w tej samej temperaturze. Jajka muszą się ściąć, ale nadzienie nie może też być zbytnio przesuszone. Podajemy na ciepło.

 

 

Tags: jarmuż, kozi ser

Przepisy z tych kategorii

Sernik na serkach homogenizowanych
1

Sernik na serkach homogenizowa…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówka z serem
1

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto serowo-kajmakowe

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
2

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Tartaletki serowo-brzoskwiniowe
1

Tartaletki serowo-brzoskwiniow…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Feta pieczona z miodem, sezamem i figami
2

Feta pieczona z miodem, sezame…

food² food²
Food Square

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Czarna fasola z chorizo

Czarna fasola z chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem
1

Spaghetti z oliwą, czosnkiem,…

food² food²
Food Square