Quasedilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem
Dziś przedstawiam kolejną odsłonę meksykańskiego przysmaku – quasedilli. Tym razem propopnuję nadzienie z kurczaka, szpinaku i koziego sera. To połączenie może wydawać się dosyć osobliwe, jednak zapewniam, że wraz z awokado i dużą ilością sera smakuje wyśmienicie. Polecam!
Scroll down for English
Quasedilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem
(4 porcje)
Składniki na kurczaka:
- 2 duże lub 4 małe piersi z kurczaka
- sok z 2 cytryn
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- chlust oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Składniki mix szpinakowo-serowy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 ubite szklanki młodego szpinaku, umytego i z grubsza pokrojonego
- 2 duże ząbki czosnku, posiekane
- 80 g sera koziego
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz
Dodatki:
- 4 tortille, gotowe lub własnoręcznie zrobione (23 cm)
- 2 awokado, pokrojone w plastry
- starta mozzarella do posypania (wg. uznania, ja lubię dodawać jej całkiem sporo:))
- ulubiony pikantny sos i kwaśna śmietana, do podania
- szczypiorek, do posypania
Przygotowanie:
- Przygotowanie kurczaka: Włóż piersi z kurczaka do torebki foliowej, wlej do niego sok z cytryny, dodaj czosnek, oliwę z oliwek , sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na 30 minut. Następnie rozgrzej patelnię (najlepiej grillową), usmaż na niej zamarynowanego kurczaka, odstaw na 5 minut i pokrój piersi w paski.
- W celu zrobienia masy szpinakowo-serowej, rozgrzej na patelni, na średnim ogniu olej, podsmaż przez chwilę czosnek, po czym dodaj szpinak. Smaż około 3 minut, do „zwiędnięcia” szpinaku.
- W miseczce wymieszaj pokrojony w małą kostkę ser kozi, jogurt grecki, szpinak, parmezan i przyprawy.
- Przygotowanie quasedilli: Na połówki przygotowanych tortilli wyłóż w równych ilościach masę szpinakowo-serową, na nią kurczaka, awokado i posyp przygotowaną startą mozzarellą. Złóż tortille na pół, przykrywając nadzienie i podsmażaj na patelni grillowej, aż tortilla stanie się chrupiąca a ser wewnątrz się roztopi. Podawaj z kwaśną śmietaną i ulubionym pikantnym sosem, posypane szczypiorkiem.
Smacznego!
English version
Spinach, chicken and goat cheese quasedilla
(4 servings)
Ingredients for the chicken:
- 2 large or 4 small chicken breasts
- juice from 2 lemons
- 2 cloves of garlic, pressed
- 1 glug olive oil
- salt, pepper
Ingredients for spinach and goat cheese spread:
- 1 tbsp canola oil
- heaping 3 cups baby spinach, coarsely chopped
- 2 large cloves fresh garlic, minced
- 80 g goat cheese
- scant 1/4 cup plain Greek yogurt
- 4 tbsp fresh shredded parmesan cheese
- pinch of cayenne pepper
- salt and pepper
Extras:
- 4 tortillas (23 cm)
- 2 avocados, halved and sliced
- mozzarella cheese to sprinkle
- hot sauce and sour cream , to serve
- chives, to serve
Preparation:
- Prepare chicken. Transfer chicken to plastic bag, add the lemon, garlic, olive oil, salt and pepper and marinate for 30 minutes. Meanwhile heat a grill pan. Grill chicken, transfer to a clean surface to rest for 5 minutes. Slice into strips.
- Make spinach dip. Heat canola oil in a skillet over medium heat with garlic, stir in the spinach and cook until wilted, about 3 minutes.
- Sir together the goat cheese, Greek yogurt, cooked spinach mixture, parmesan cheese, cayenne, salt, and pepper. Mix until combined. Set aside.
- Assemble quesadillas. Divide spinach dip, chicken, avocado, and additional cheese between all halves of the tortillas. Heat a large skillet, and cook quesadillas until the outside is crispy and the inside is melty. Serve with additional Greek yogurt, hot sauce, and green chives.
Enjoy!
Drukuj awokado, kuchnia meksykańska, kurczak, mięso, mozzarella, obiad, przystawka, quasedilla, ser, ser kozi, szpinak