Pyszne zapiekanie jabłka z placuszkami
Związkiem Farmerów Południowego Tyrolu - Roter Hahn zorganizowała konkurs dla blogerów kulinarnych z Testa Communications. Roter Hahn (eng. Red Rooster) - związek ponad 1700 farm agroturystycznych położonych na terenie Włoch, w Południowym Tyrolu. Powstał on w 1999 roku i został założony przez Związek Farmerów Południowego Tyrolu. Początkowo do Roter Hahn mogły przystąpić tylko gospodarstwa oferujące turystom pobyty. Od 2003 roku Związek otworzył się również na farmy zajmujące się gastronomią oraz produkcją ekologicznej żywności wysokiej jakości. Inspiracją do powstania przepisu był strudel jabłkowy z Tyrolu. Przepis został zgłoszony do konkursu
Zapiekanie jabłka z placuszkami.
Składniki :
- 2 1/2szkl mąki
- 4 jajka
- 2 1/2szkl mleka
- 15g proszek do pieczenia
- 1/3szk cukru
- 100g margaryny
- 3 dojrzale jabłka
- cynamon
- cukier puder
Wykonanie :
W garnuszku rozpuszczamy margarynę. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodajemy żółtka ubite z cukrem na puszystą masę, mleko, margarynę wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka mieszamy z ciastem odstawiamy na pół godziny. Na patelni smażymy 10 małych placuszków Jabłka myjemy każde kroimy w poprzek na trzy części. Usuwamy środki. Jabłka posypujemy cynamonem przekładamy placuszkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 150stopni na 5-10 minut. Posypujemy cukrem pudrem zrobić dekoracje z owoców.