Pyszna szynka wołowa wędzona
Dziś tłusty czwartek mam dla Was, przepis na pyszną szynkę wołową zamiast przepisu na pączki. Szynka w smaku przepyszna, zdrowa dietetyczna. Palce lizać:) Koniecznie wypróbujcie przepis :) Powodzenia :)
składniki
· 1,5 kg wołowiny kwiatowej Peklowanie
· 56g peklosoli/ 1 kg mięsa
· 2 szt ząbków czosnku
· 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
· 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
· 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
· 3 litry wody
Wykonanie
Szynkę przycinamy formułując kuleczkę dokładnie myjemy, odciskamy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do pojemnika wlewamy wodę dodajemy peklosól, czosnek, ziele angielskie, pieprz, cząber mieszamy do rozpuszczenia. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 5 dni. W trakcie peklowania sprawdzamy wygląd i zapach solanki. Jeśli będzie mętna wyjmujemy mięso, myjemy wodą i robimy nową solankę. Wyjmujemy mięso wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin. Wędzenie
Zakładamy osuszacz w wędzarni, ustawiamy temperaturę 40 stopni C na około 1 godzinkę. Wyjmujemy osuszacz w jego miejsce umieszczamy generator dymu.
Temperaturę podnosimy do 55 stopni C na około 3,5 godziny do uzyskania jasnobrązowej barwy. Parzenie Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek gotujemy do osiągnięcia temperatury 90