Pyszna paprykowa zupa-krem
Z przyjemnością przedstawiam zupę, która podbiła nasze serca i kubki smakowe. Lekko ostra z dodatkiem papryki wędzonej i chili smakuje wybornie. Na pewno będziemy częściej do niej wracać, zupa jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo pożywna i rozgrzewająca. Można ją podać z ryżem, lub kaszą jaglaną. Polecam, smakuje o każdej porze :-)
Składniki
- 2 papryki czerwone bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
- 2 papryki żółte bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
- 1 duża marchewka pokrojona w talarki
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 500 g przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 pełna łyżka papryki wędzonej
- kilka gałązek pietruszki, selera i lubczyku związanych razem
- sól morska
- domowa vegeta
- łyżka oliwy
- 100 g śmietanki do zup ( opcjonalnie )
- ok. 2 litry bulionu ( u mnie z szyi indyka )