Pyszna paprykowa zupa-krem

Pyszna paprykowa zupa-krem
Z przyjemnością przedstawiam zupę, która podbiła nasze serca i kubki smakowe. Lekko ostra z dodatkiem papryki wędzonej i chili smakuje wybornie. Na pewno będziemy częściej do niej wracać, zupa jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo pożywna i rozgrzewająca. Można ją podać z ryżem, lub kaszą jaglaną. Polecam, smakuje o każdej porze :-)

Zdjęcie - Pyszna paprykowa zupa-krem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 papryki czerwone bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 2 papryki żółte bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 1 duża marchewka pokrojona w talarki
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 500 g przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 pełna łyżka papryki wędzonej
  • kilka gałązek pietruszki, selera i lubczyku związanych razem
  • sól morska
  • domowa vegeta
  • łyżka oliwy
  • 100 g śmietanki do zup ( opcjonalnie )
  • ok. 2 litry bulionu ( u mnie z szyi indyka )
Do bulionu daję marchewkę i zieloną pietruszkę z selerem i lubczykiem, całość gotuję. Na dużej patelni, na oliwie przesmażam cebulkę i paprykę. Przesmażone warzywa dodaję do bulionu, całość gotuję 20 min. Z wywaru usuwam zieloną pietruszkę, seler i lubczyk. Resztę miksuję na krem. Do bulionu dodaję przecier pomidorowy, śmietankę, przyprawy, całość podgrzewam jeszcze kilka minut. Podaję z kaszą jaglaną, ryżem lub samodzielnie. Smacznego :-)

Zdjęcie - Pyszna paprykowa zupa-krem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pyszna paprykowa zupa-krem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów