Pyszna babka z masłem orzechowym i czekoladą
Wielkanoc coraz bliżej, a ja nie wyobrażam sobie jej bez pysznej babki na stole. Dziś mam dla Was przepis na takie właśnie ciasto, które piekłam już kilkakrotnie. Babka z dodatkiem masła orzechowego i czekolady jest miękka, mocno wilgotna i nie za słodka. Ciekawie wygląda po przekrojeniu. Mistrzostwem dla mnie jest polewa z masła orzechowego, cukru pudru i mleka. To idealne dopełnienie babki. Czasami myślę, że dobrze byłoby zrobić jej więcej i po prostu podawać ją jako sos – każdy kawałek babki maczany w takim sosie z pewnością smakowałby nieziemsko. Wierzch babki dodatkowo posypałam drobno posiekanym orzeszkami ziemnymi. Całość oceniam jak najbardziej pozytywnie i polecam ?
Przepis zaczerpnęłam z bloga Cynamonowy pył.
Składniki (robiłam z 1,5 porcji w większej blaszce na babkę):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 120 g kwaśnej śmietany
- pół szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- nasionka z jednej laski wanilii
- 90 g roztopionej mlecznej czekolady
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
Polewa :
- pół szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki masła orzechowego
- ok. 3 łyżek mleka
Dodatkowo:
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej!
W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. W innym naczyniu połączyć rozbełtać jajka. Dodać do nich roztopione i ostudzone masło, śmietanę i ziarenka wanilii. Do naczynia z masą jajeczną stopniowo dodawać suche składniki na przemian z mlekiem. Całość krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, do drugiej -masło orzechowe. Obie masy dokładnie wymieszać i nakładać je na przemian do formy na babkę, wysmarowanej uprzednio masłem. Przy pomocy patyczka połączyć obie masy, robiąc wir. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć ją z formy i przestudzić.
Polewa:
Masło orzechowe umieścić w misce razem z cukrem pudrem. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Dodać go tyle, aby uzyskać konsystencję gęstego lukru. Gotową polewą udekorować babkę. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego ?