Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty

Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty
Luty w Regionalnych Smakach (akcji prowadzonej przez Renatę na blogu Codziennik Kuchenny) to Pyry z Gzikiem - czyli ziemniaki z twarogiem - potrawa kuchni wielkopolskiej. Lubię i pyry i gzik i Wielkopolskę. Nie bez powodu - zjadając obiadowe pyry i gzik, myślałam o Tacie który z tamtych stron pochodził :) W Wielkopolsce danie tradycyjnie było podawane w dni postne. Więcej informacji o gziku tutaj.
Przepis cytuję za Renią. Oprócz wymienionych składników, dodałam do twarogu drobno pokrojone rzodkiewki, a wszystko popiłam domowym, zsiadłym mlekiem. Prosto i pysznie!
Zdjęcie - Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
1 mała cebula
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.
Smacznego!
Zdjęcie - Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów