Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem
Tweet
Dziś przedstawiam doskonały dodatek do każdego dania głównego, puree z batatów z dodatkiem koziego sera i szpinaku. Pyszne, słodkawe ziemniaki, doskonale komponują się z aromatycznym serem kozim i zdrowym szpinakiem. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Puree ze słodkich ziemniaków z kozim serem i szpinakiem
(3-4 porcje)
Składniki:
- 2 duże słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 30 g sera koziego
- 1 szklanka posiekanego, młodego szpinaku
- 1 mała cebula, pokrojona w plasterki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka
- sól i pieprz
- 2-3 gałązki świeżego (lub 1/4 łyżeczki suszonego) tymianku
Przygotowanie:
- Do dużego garnka z osoloną woda wrzuć ziemniaki, doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, do miękkości. Odcedź i odstaw.
- W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż cebulę. Smaż do miękkości i lekkiego zarumienienia, przez około 5-7 minut.
- W średniej misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, szpinak, ser kozi, mleko i tymianek. Rozgnieć całość tłuczkiem lub praską do ziemniaków (ew. widelcem), dopraw solą i pieprzem dokładnie wymieszaj. Podawaj ciepłe wraz z daniem głównym.
English version
Goat cheese and spinach mashed sweet potatoes
(3-4 servings)
Ingredients:
- 2 large sweet potatoes, peeled and chopped
- 30 g goat cheese
- 1 cup spinach, finely chopped
- 1 small onion, sliced
- 1 tablespoon canola oil
- ¼ cup milk
- salt and pepper
- 2-3 sprigs of dried (or fresh) thyme
Preparation:
- Bring a large pot of water to a boil with sweet potatoes in it and cook for about 15 minutes until fork tender. Drain and set aside.
- While potatoes cook, saute onion with oil in a medium pan over medium heat until softened and just starting the brown (about 5-7 minutes).
- Combine cooked potatoes, sauteed shallots, spinach, goat cheese, milk and thyme if using in a medium bowl. Mash together with a potato masher or fork until well combined. Add salt and pepper to taste and mash again. Serve warm.
Drukuj dodatek do dania głównego, obiad, ser, ser kozi, szpinak, ziemniaki, zioła