Pulpety w sosie z kiszonym ogórkiem
Jednym ze sposobów na wykorzystanie mielonego mięsa jest zrobienie pulpetów lub klopsów.
U mnie dziś pulpety gotowane w bulionie z dodatkiem kiszonych ogórków. Podałam je z ryżem i marchewką z groszkiem.
Mile widziany byłby dodatek do sosu jakiejś zieleniny (pietruszki lub koperku), ja niestety nie miałam.
Jeżeli klopsy to nie jest to na co masz dziś ochotę, może zainteresuje Cię przepis na mielone z papryką, mięso mielone w rożkach , mielone z sosem pieczarkowym, zapiekankę meksykańską, czy drobiową pieczeń „Gyros”?
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 białko
- 2 żółtka
- około 1 l bulionu
- 1 listek laurowy
- 4 ogórki kiszone
- 1/2 szkl. śmietany
- mąka pszenna
- mielona słodka papryka
- majeranek
- kmin rzymski
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.
Do miski dajemy mięso mielone, przestudzoną lekko cebulę, białko, musztardę oraz przyprawy: niewielką ilość kminu rzymskiego, słodką mieloną paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy
Z mięsnej masy formujemy niewielkie klopsy, które następnie obtaczamy w mące (np krupczatce).
Bulion przelewamy do garnka, dodajemy listek laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięsne klopsy. Gotujemy przez około 15-20 minut.
Ugotowane klopsy wyławiamy łyżką cedzakową. Odkładamy do miski.
Kiszone ogórki obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru, w którym gotowały się klopsy.
Żółtka mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do bulionu, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę.
Dwie-trzy łyżki mąki rozrabiamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlewamy do sosu, mieszając łyżką. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Gdy sos zgęstnieje, wrzucamy do niego ugotowane pulpety i podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami