Pulpety w rustykalnym sosie pomidorowym w stylu włoskim
Pulpety w sosie pomidorowym.
Pulpety w sosie pomidorowym
Soczyste i delikatne domowe pulpety gotowane w prostym, rustykalnym sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano. Klopsiki z dodatkiem podsmażonej cebuli i natki pietruszki. Te pulpety w sosie pomidorowym to idealny, szybki i łatwy obiad!
Niezwykle delikatne i dobrze przyprawione klopsiki gotowane są bezpośrednio w gęstym sosie pomidorowym. Można je podawać z dowolnym makaronem np. spaghetti z ziemniakami albo kaszą. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny.
Pulpety w sosie pomidorowym.
Pulpety w sosie pomidorowym
Ten domowy przepis na pulpety w sosie pomidorowym składa się z dwóch głównych części: soczystych klopsików z mięsa mielonego oraz rustykalnego sosu pomidorowego w stylu włoskim.
Oto czego potrzebujesz, aby zrobić pulpeciki i sos pomidorowy:
Pulpeciki:
- 500g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 1 drobno posiekana i podsmażona na rumiano cebulka
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 duże jajko
- 3 łyżki bułki tartej +1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
- sól i mielony pieprz do smaku
- mąka do obtaczania pulpecików
Składniki na sos pomidorowy do pulpetów:
- 2 łyżki oliwy lub masła
- 1 mała, drobno posiekana cebulka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- około 700ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1/3 łyżeczki sosu tabasco lub Srirracha (opcjonalnie)
- sól, mielony pieprz i cukier do smaku
- około 1/3 szklanki tartego parmezanu
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Krok 1.
- Bułkę namoczyć w mleku, dodać suszone oregano, mieloną paprykę i wymieszać.
- Mielone mięso wraz z podsmażoną cebulką umieścić w misce. Dodać namoczoną w mleku wraz z przyprawami bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą oraz mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie, okrągłe pulpeciki. Każdy obtoczyć w mące.
- Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przełożyć na drugą stronę. Kilkukrotnie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania klopsików. Klopsiki zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Krok 2.
- Sos pomidorowy do pulpetów: patelnię na której smażyły się pulpeciki przetrzeć papierowym ręcznikiem, następnie dodać masło lub oliwę i rozgrzać. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek - zeszklić. Na patelnię wlać passatę pomidorową, wsypać suszone oregano oraz natkę pietruszki, dodać pulpety i przyprawy, zagotować. Pulpety w sosie pomidorowym gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż będą ugotowane. W międzyczasie kilkukrotnie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania pulpecików. Pod koniec gotowania wsypać tarty parmezan i wymieszać. Sos spróbować i doprawić w razie potrzeby solą, mielonym pieprzem i cukrem.
Gotowe pulpety w sosie pomidorowym możesz posypać tartym serem np. mozzarellą i zapiec w piekarniku, aż skórka stanie się złocisto brązowa i chrupiąca.
Mam nadzieję, że przepis na pulpety w sosie pomidorowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Pulpety w sosie pomidorowym.