Pulpety rybne w sosie chrzanowym


Prosty i tani pomysł na obiad. Delikatne pulpety rybne w sosie chrzanowym. Można je przygotować ze świeżej lub mrożonej ryby. Świetnie nada się mintaj lub dorsz. Jeśli użyjecie mrożonej ryby pamiętajcie, żeby po rozmrożeniu dobrze ją odcisnąć na ręcznikach papierowych z nadmiaru wody. Takie pulpeciki podaję z ziemniakami lub ryżem i gotowanymi warzywami lub surówką. Najlepiej smakują na drugi dzień.


Zdjęcie - Pulpety rybne w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PULPETY RYBNE W SOSIE CHRZANOWYM (10 pulpetów)

Pulpety :
500 g filetów z mintaja lub innej białej ryby
1 mała cebula
1 jajko
3-6 łyżek bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
mąka do obtoczenia pulpetów

Sos chrzanowy :
1 l wywaru warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1 płaska łyżka maki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki chrzanu
sól, pieprz


Jak zrobić pulpety rybne w sosie chrzanowym : Jeśli przygotowujemy pulpety z mrożonej ryby, należy ją rozmrozić i dokładnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę soli, sporą szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, należy jej dodać tyle, żeby pulpety były zwarte i trzymały kształt, zbyt miękkie rozpadną się w czasie gotowania. W garnku podgrzać wywar. Pulpety obtoczyć w mące i wrzucić do wywaru. Gotować na małym ogniu przez 12-13 minut. Następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową na talerz. Śmietankę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się wywaru jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, dodać chrzan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć pulpety, zagotować, ściągnąć z palnika.

Przepisy z tych kategorii

Schab pieczony z jabłkami
1

Schab pieczony z jabłkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Grillowany kurczak w sosie teriyaki
1

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab w śmietanie z pieczarkami
1

Schab w śmietanie z pieczarkam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
1

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Placki z gotowanych ziemniaków i cebulki
2

Placki z gotowanych ziemniaków…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab w śmietanie z pieczarkami
1

Schab w śmietanie z pieczarkam…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Mielone paprykowe
4

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem
1

Spaghetti z oliwą, czosnkiem,…

food² food²
Food Square