Pulpety rybne w sosie chrzanowym


Prosty i tani pomysł na obiad. Delikatne pulpety rybne w sosie chrzanowym. Można je przygotować ze świeżej lub mrożonej ryby. Świetnie nada się mintaj lub dorsz. Jeśli użyjecie mrożonej ryby pamiętajcie, żeby po rozmrożeniu dobrze ją odcisnąć na ręcznikach papierowych z nadmiaru wody. Takie pulpeciki podaję z ziemniakami lub ryżem i gotowanymi warzywami lub surówką. Najlepiej smakują na drugi dzień.


Zdjęcie - Pulpety rybne w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PULPETY RYBNE W SOSIE CHRZANOWYM (10 pulpetów)

Pulpety :
500 g filetów z mintaja lub innej białej ryby
1 mała cebula
1 jajko
3-6 łyżek bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
mąka do obtoczenia pulpetów

Sos chrzanowy :
1 l wywaru warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1 płaska łyżka maki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki chrzanu
sól, pieprz


Jak zrobić pulpety rybne w sosie chrzanowym : Jeśli przygotowujemy pulpety z mrożonej ryby, należy ją rozmrozić i dokładnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę soli, sporą szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, należy jej dodać tyle, żeby pulpety były zwarte i trzymały kształt, zbyt miękkie rozpadną się w czasie gotowania. W garnku podgrzać wywar. Pulpety obtoczyć w mące i wrzucić do wywaru. Gotować na małym ogniu przez 12-13 minut. Następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową na talerz. Śmietankę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się wywaru jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, dodać chrzan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć pulpety, zagotować, ściągnąć z palnika.

Przepisy z tych kategorii

Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Leniwe z bułką tartą
2

Leniwe z bułką tartą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem

Kotlety z ciecierzycy ze szpin…

figmara figmara
figowe smaki

Kasza z boczkiem i cukinią
3

Kasza z boczkiem i cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Makaron z łososiem i koperkiem

Makaron z łososiem i koperkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
2

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z pieczoną papryką i fetą
1

Śledzie z pieczoną papryką i f…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śledzie z porem i jabłkiem
1

Śledzie z porem i jabłkiem

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Śledzik pod pierzynką
1

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa jarzynowa z łososiem
1

Zupa jarzynowa z łososiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!