Pulpety rybne w sosie chrzanowym
Prosty i tani pomysł na obiad. Delikatne pulpety rybne w sosie chrzanowym. Można je przygotować ze świeżej lub mrożonej ryby. Świetnie nada się mintaj lub dorsz. Jeśli użyjecie mrożonej ryby pamiętajcie, żeby po rozmrożeniu dobrze ją odcisnąć na ręcznikach papierowych z nadmiaru wody. Takie pulpeciki podaję z ziemniakami lub ryżem i gotowanymi warzywami lub surówką. Najlepiej smakują na drugi dzień.
PRZEPIS NA PULPETY RYBNE W SOSIE CHRZANOWYM (10 pulpetów)
Pulpety :
500 g filetów z mintaja lub innej białej ryby
1 mała cebula
1 jajko
3-6 łyżek bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
mąka do obtoczenia pulpetów
Sos chrzanowy :
1 l wywaru warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1 płaska łyżka maki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki chrzanu
sól, pieprz
Jak zrobić pulpety rybne w sosie chrzanowym : Jeśli przygotowujemy pulpety z mrożonej ryby, należy ją rozmrozić i dokładnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę soli, sporą szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bułkę tartą, należy jej dodać tyle, żeby pulpety były zwarte i trzymały kształt, zbyt miękkie rozpadną się w czasie gotowania. W garnku podgrzać wywar. Pulpety obtoczyć w mące i wrzucić do wywaru. Gotować na małym ogniu przez 12-13 minut. Następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową na talerz. Śmietankę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać do gotującego się wywaru jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, dodać chrzan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć pulpety, zagotować, ściągnąć z palnika.