Pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym
Witajcie w Nowym Roku :-) Mam nadzieję, że humory dopisują, zdrówko też :-) U mnie dzisiaj przepis na pyszne pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowymi serem grana padano. Jako dodatek makaron :-). Pulpeciki delikatne, bo z indyka, ale mięso możecie użyć inne, jakie lubicie, czy akurat macie :-) Żeby pulpeciki były bardziej aromatyczne, do mięsa dodałam i często dodaję ketchup i musztardę. Wam życzę miłego i smacznego dnia :-)
Składniki pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- około 10 sztuk suszonych pomidorów z oleju
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jako
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
Sos:
- 750 ml passaty pomidorowej u mnie z kawałkami pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- około 1/2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
1. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy ketchup, musztardę, jajko, słodką paprykę, pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy, formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oleju.
2. Do garnka dajemy oliwę, przepuszczony przez praskę czosnek i oregano. Podsmażamy chwilkę, ciągle mieszając. Następnie dodajemy passatę, mieszamy, chwilkę podduszamy, dodajemy cukier (jak te dwie łyżeczki będzie za mało, to możemy dodać więcej, zależy jaki słodki sos chcemy), następnie dodajemy mleko tutaj ilość też zależy od tego jak delikatny sos chcemy uzyskać, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, dodajemy podsmażone pulpeciki i podduszamy kilka minut.
U mnie pulpeciki podane z makaronem i serem grana padano :-) Smacznego :-)