Pulpeciki z indyka z makaronem orzo i sosem jogurtowym
Od czasu chodzenia na siłownie wróciłam ( albo cały czas się staram! ) do regularnego jedzenia.
Kiedyś śmiałam się z tych, którzy pakowali jedzenie w pojemniczki na kilka posiłków, dziś robię dokładnie tak samo.
Za każdym razem staram się urozmaicać swój posiłek dbając by był nie tylko zdrowy, ale i smaczny.
Choć p[przyznaję, że teraz w tym okresie kwarantanny nie jest łatwo.
Dziś przygotowałam dla was przepis na pyszny obiad – drobiowe pulpeciki z makaronem orzo i sosem jogurtowym.
Danie lekkie, ale sycące.
Idealne na obiad, albo kolację na ciepło.
Zamiast makaronu możecie oczywiście podać je z ryżem ugotowanym na sypko, ulubioną kaszą czy też ziemniaczkami.
Gorąco polecam.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 3 osób )
* zmielony udziec z indyka – 750 g
* cebula biała – 2 szt
* jajko L – 2 szt
* czosnek – 3 ząbki
* bułka tarta – 4 łyżki
* sól
* pieprz
* świeży koperek
DODATKOWO:
* makaron orzo – 300 g
* jogurt grecki
* sól, pieprz
* czosnek
* koper
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PULPECIKI:
Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso mielone mieszamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, posiekamy koper i bułkę tartą.
Wbijamy jajka – wyrabiamy bardzo dokładnie na elastyczną, dobrze formującą się masę.
Formujemy pulpeciki.
Układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy ok. 40 minut w 180C ( obracamy w trakcie pieczenia ).
Jeśli nie zależy Wam na zmniejszeniu kalorii możemy je śmiało usmażyć na patelni.
SOS JOGURTOWY:
Jogurt grecki mieszamy z posiekanym czosnkiem, solą pieprzem i świeżym koperkiem.
CAŁOŚĆ:
Pulpeciki podajemy na gorąco z ugotowanym al dente makaronem oraz sosem jogurtowym.
Możemy oczywiście dodać do tego świeżą sałatę np. roszponkę lub inne ulubione dodatki.
Polecam!
Smacznego!