Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym
Lekkie i aromatyczne pulpeciki drobiowe, to propozycja na letni obiad. Dodatek świeżego koperku nadaje im niezwykły smak.
Możecie serwować je z dowolną kaszą lub z młodymi ziemniaczkami.
Składniki:
1 filet z kurczaka ( średniej wielkości )
1/2 cebuli
4 łyżki siekanego koperku
1 jajko
4 łyżki kaszy manny
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić - pokroić na kawałki wielkości około 3x3cm. Cebulę obrać, przekroić na cztery.
Mięso razem z cebulą umieścić w pojemniku do siekania i przy pomocy blendera rozdrobnić. Ewentualnie przekręcić w maszynce do mięsa lub posiekać nożem ( ale to może zająć trochę czasu ).
Do rozdrobnionego mięsa dodać jajko, łyżkę koperku, kaszę manną - wymieszać dokładnie łyżką. Doprawić do smaku. Tak przygotowane mięso odstawić na 20 minut do lodówki.
Z mięsa formować małe pulpeciki.
Na patelni rozgrzać odrobię oleju, tylko tyle, żeby patelnia pokryła się tłuszczem. Smażyć pulpeciki z obu stron na rumiano.
Do podsmażonych pulpetów wlać śmietankę, wsypać koperek i dusić pod przykryciem, do momentu aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać z dowolną kaszą. Ja wybrałam jęczmienną.
Smacznego !