Ptysie z bitą śmietaną i malinami
Walentynki już niedługo! Warto pomyśleć o czymś słodkim, romantycznym, lekkim… może słodkie ptysie nadziewane bitą śmietanką, podane z malinami. Jak Wam się podoba taki zestaw?
Ja moje ptysie uformowałam w podłużny kształt eklerków, ale możecie upiec jednak też klasyczne, okrągłe ptysie.
Oczywiście możecie dodać do środka też inne owoce (np. truskawki), a całość oblać polewą czekoladową. Żadna Walentynka nie będzie na taki zestaw narzekać!
****
Inne walentynkowe przepisy znajdziecie pod TYM LINKIEM, smacznego! <3
****
Składniki:- ciasto:
- mleko - 1/2 szklanki
- woda - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 2 łyżki
- masło - 2 łyżki, roztopione
- jajko - 2 szt
- nadzienie:
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- cukier puder - 1-2 łyżki + do posypania wierzchu
- owoce - np. świeże maliny
Przygotuj ciasto zaparzane: w rondelku zagotuj mleko z wodą i dodatkiem cukru, rozpuszczonego masła i soli. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mąkę i wymieszaj (np. silikonową łopatką lub drewnianą łyżką) na gładkie ciasto. Cały czas gotując mieszaj ciasto, aż uformuje się w zbita porcję i zacznie odchodzić od brzegów. Lekko ostudź.
Ciasto przełóż do miski. Miksuj. W trakcie miksowania wbijaj po jednym jajku, aż ciasto stanie się rzadsze i ostygnie.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego tylką (końcówką) z „gwiazdką”. Nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ok. 10-12 cm porcje ciasta.
Wstaw do piekarnika nagranego do 200 oC, piecz ok. 20 minut, aż ciasto zupełnie „wyschnie” i się zezłoci. Ostudź.
Porcje ciasta przekrój wzdłuż. Do środka nałóż porcję śmietanki obitej z cukrem pudrem i świeże owoce, przykryj drugim kawałkiem ciasta. Oprósz cukrem pudrem.