Focaccia z figami i rozmarynem na zaczynie poolish

Focaccia z figami i rozmarynem na zaczynie poolish

Focaccia z figami i rozmarynem to moja propozycja na cudownie puszyste włoskie pieczywo, które idealnie sprawdzi się jesienną porą. Chlebek upiekłem, korzystając z mojego sprawdzonego przepisu, który poleciłem Wam już w zeszłym roku. Dzięki wykorzystaniu zaczynu poolish focaccia jest znacznie bardziej delikatna i puszysta, co zapewnia dłuższa fermentacja ciasta i brak pośpiechu w jego przygotowaniu. Ma chrupiący wierzch oraz spód i puchaty środek, który aż się prosi o nasączenie go dobrą oliwą. Jak dotąd to mój ulubiony sposób na to włoskie pieczywo, który powtarzam kilka razy do roku, dodając sezonowe składniki tak, jak w dzisiejszym przepisie. Dzięki figom focaccia nie tylko wspaniale się prezentuje, ale zyskuje również zniewalający słodki aromat. Można ją podać z wolno dojrzewającą szynką prosciutto, ulubionym serem – świetnie sprawdzi się tutaj gorgonzolla czy kremowe mascarpone lub po prostu maczać w oliwie. Focaccia z figami to również doskonała baza do włoskich kanapek, o których pisałem Wam tutaj.

Proporcje w tym przepisie podałem z wykorzystaniem suszonych drożdży (1 saszetka na tę ilość mąki), jednakże z powodzeniem możecie wykorzystać również świeże. Należy wtedy podwoić ich ilość. Przygotowując focaccię według tej receptury, pamiętaj, że najważniejszy jest czas oczekiwania na każdym etapie. To prosty i niepracochłonny przepis, jednakże trzeba uzbroić się w cierpliwość. W sposobie przygotowania podałem minimalny czas dojrzewania zaczynu oraz gotowego ciasta. Skrócenie tego czasu spowoduje, że zamiast puszystego pieczywa otrzymasz płaski placek. Pamiętaj również, aby w żadnym wypadku nie używać wałka, bo praca drożdży pójdzie na marne. Ciasto rozciągamy delikatnie rękoma. Mam nadzieję, że dzięki tym radom Twoja focaccia z figami i rozmarynem będzie naprawdę znakomita!

Zdjęcie - Focaccia z figami i rozmarynem na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiFocaccia z figami i rozmarynem 

Ilość porcji: 12-16 kawałków
Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut

SKŁADNIKI

Zaczyn poolish:

  • 150 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) lub 00 jak na pizzę
  • 1 g suchych drożdży (¼ łyżeczki)*
  • 150 ml zimnej wody

 

Ciasto właściwe:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) lub 00 jak na pizzę
  • 6 g suchych drożdży (1 łyżeczka)*
  • 14 g soli (2 łyżeczki)
  • 250 ml letniej wody
  • 80 ml oliwy z oliwek

 

Dodatkowo:

  • 4 świeże figi
  • garść świeżego rozmarynu
  • łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • oliwa z oliwek do posmarowania formy oraz ciasta

PRZYGOTOWANIE

Zaczyn poolish

  1. Mąkę oraz drożdże wsyp do miski lub dużego słoika, wlej wodę i wymieszaj ze sobą drewnianą łyżką, aż do otrzymania jednolitej masy.
  2. Naczynie przykryj folią i odstaw na przynajmniej 12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie objętość zaczynu powinna wzrosnąć trzykrotnie. (Tak przygotowany zaczyn można przechowywać nawet dobę).

 

Ciasto właściwe

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże oraz sól i dokładnie wymieszaj. Kolejno wlej zaczyn poolish, wodę oraz oliwę z oliwek i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno to trwać około 5 minut. Najlepiej jest zrobić to za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto będzie bardzo rzadkie. 
  2. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia przez 1,5 godziny lub dłużej (dla jeszcze lepszych efektów polecam odstawić je na kolejny dzień). Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
  3. Po tym czasie ciasto wyrób krótko ponownie i uformuj z niego (rękoma, nie wałkiem!) duży placek o wymiarach blaszki do pieczenia posmarowanej uprzednio oliwą (u mnie 25x35 cm). Wierzch ciasta również posmaruj oliwą. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw ciasto na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  4. W wyrośniętym cieście zrób palcami dołki. Na wierzchu ułóż pokrojone figi (mogą być to plastry lub ósemki), następnie ułóż kawałki świeżego rozmarynu i posyp całość solą. Focaccię możesz polać dodatkowo dodatkową porcją oliwy.
  5. Focaccię wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i przez około 20-25 minut do złotobrązowego koloru. Następnie wystudź i pokrój na porcje. Podawaj tak, jak lubisz.

Zdjęcie - Focaccia z figami i rozmarynem na zaczynie poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów