Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem

Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem

Zdjęcie - Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Początek września to najlepszy moment, aby upiec coś ze śliwkami! Na słodkie drożdżówki ze śliwkami i kruszonką przyjdzie jeszcze czas, ale tym razem proponuję coś nowego. Doskonale smakują w bułeczkach pszenno-orkiszowych, warto poeksperymentować, dodać trochę tartego imbiru i posypać je z wierzchu sezamem.

Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 200 g
  2. letnia woda - 400 ml
  3. sól - 1 łyżeczka
  4. suszonych drożdży instant - 5 g
  5. mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 g
  6. cukru trzcinowego - 10 g
  7. śliwki - 4 szt.
  8. tartego imbiru - 2 łyżki
  9. sezamu - 30 g
  10. białko + 2 łyżki sezamu (wierzch) - 1 szt.

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, cukier, sól, tarty imbir, sezam oraz pokrojone drobno śliwki. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z którym formujemy krągłe bułeczki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnik i pieczemy metodą góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów