Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem
Początek września to najlepszy moment, aby upiec coś ze śliwkami! Na słodkie drożdżówki ze śliwkami i kruszonką przyjdzie jeszcze czas, ale tym razem proponuję coś nowego. Doskonale smakują w bułeczkach pszenno-orkiszowych, warto poeksperymentować, dodać trochę tartego imbiru i posypać je z wierzchu sezamem.
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 200 g
- letnia woda - 400 ml
- sól - 1 łyżeczka
- suszonych drożdży instant - 5 g
- mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 g
- cukru trzcinowego - 10 g
- śliwki - 4 szt.
- tartego imbiru - 2 łyżki
- sezamu - 30 g
- białko + 2 łyżki sezamu (wierzch) - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, cukier, sól, tarty imbir, sezam oraz pokrojone drobno śliwki. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z którym formujemy krągłe bułeczki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnik i pieczemy metodą góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.