Pstrąg w posypce migdałowo-orzechowej
2 pstrągi (wypatroszone)
3 łyżki masła
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
suszony koperek (około 1 łyżki)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 mała garstka migdałów
1 mała garstka orzechów
Rybę umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i odrobiną suszonego koperku. Skropić sokiem z cytryny. W środek każdej ryby włożyć po dużej łyżce masła.
Orzechy i migdały utrzeć w moździerzu. Z folii aluminiowej zrobić łódki. Do każdej łódki włożyć rybę a następnie folię lekko docisnąć. Wierzch ryby posmarować masłem, posypać rozgniecionymi migdałami i orzechami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. około 200st. Pod koniec pieczenia folię rozłożyć a wytworzonym sosem, polać ryby i chwilkę podpiec.
mały pomocnik: