Pstrąg w glazurze miodowo- musztardowej
Przygotowanie pieczonej ryby to chyba najszybszy i najmniej pracochłonny pomysł na szybki obiad.
Kiedy zależy mi, żeby posiłek szybko wylądował na stole, stawiam na filet ryby, np. pstrąga łososiowego. Do tego błyskawiczna marynata. Wstawiam do pieca, w między czasie gotuję ziemniaki czy ryż i cały obiad gotowy w mgnieniu oka!
Składniki- pstrąg łososiowy - 2 filety
- miód - 1 łyżeczka
- musztarda - 2 łyżeczki, ostra np. Dijon
- olej - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- koperek - 2 łyżki, posiekany
Rybę ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem. Posól.
Miód połącz z musztardą, olejem i koperkiem. Tak przygotowaną glazurą posmaruj wierzch ryb.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 10-13 minut. Podawaj od razu, na ciepło.