Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym
Zdjęcie - Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na obiadek zagościł u nas pstrąg tęczowy, nie byle jaki bo pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym i plasterkami cytryny. Mojej ponad rocznej córce ryba bardzo smakowała, jest wielką miłośniczką ryb i jeszcze się nie zdarzyło żeby odmówiła kiedykolwiek zjedzenia rybki. Przygotowując pstrąga dla małego dziecka należy pamiętać o pominięciu dodatku soli oraz o dokładnym przepatrzeniu mięsa pod kątem ości, zanim dziecko zacznie jeść. Pstrąg zawiera dużo bardzo drobnych ości, warto więc podzielić go dziecku na naprawdę małe kawałeczki i dokładnie przepatrzeć każdy z nich. Pstrąg jest rybą słodkowodną, jedną z tych które możemy podać dziecku w trakcie rozszerzania diety i nie tylko. Powinno się unikać podawania maluszkom, a nawet dzieciom ryb drapieżnych takich jak okoń, makrela królewska, tuńczyk, rekin, czy miecznik. Wymienione ryby gromadzą metale ciężkie i kumulują wiele szkodliwych substancji, które mogą być zagrożeniem dla maluszka.

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z masłem czosnkowo – ziołowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Obiad
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 2 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 25 min.
Kalorie: 170 kcal
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:
  • 2 2 pstrągi tęczowe wypatroszone

  • 2 czubate łyżki 2 miękkiego masła

  • 2 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka 1 posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka 1 posiekanego koperku

  • szczypta soli*

  • 1 1 cytryna


Sposób przygotowania:
  • Oczyść rybę z łusek przejeżdżając nożem od ogona w kierunku głowy. Pstrąga umyj dokładnie chłodną wodą, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Osusz ręcznikiem papierowym.
  • Wzdłuż ryby wykonaj poprzeczne nacięcia ostrym nożem.
  • Miękkie masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, koperek i sól (dla maluszka pomiń dodatek soli) połącz widelcem. Część masełka włóż do środka ryby, pozostałą część nałóż w wykonane wcześniej nacięcia. Do środka zapakuj plasterki cytryny.
  • Piecz w temperaturze 200 stopni przez 2 minut.
  • Pamiętaj żeby dokładnie przejrzeć mięso ryby i usunąć wszystkie ości, nim podasz dziecku. Pstrąg jest przepyszny, ale zawiera mnóstwo drobnych ości.

Uwagi:
  • * Dla małego dziecka koniecznie pomiń dodatek soli.

Kategorie przepisów