Pstrąg pieczony w migdałach i z orzechami

 

 

 

Zdjęcie - Pstrąg pieczony w migdałach i z  orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Pieczony pstrąg jest moją ulubioną rybą. W połączeniu z sokiem z cytryny i odrobiną masła zaskakuje swoją prostotą.

W święta pstrąga przygotowuję inaczej. Dokładam orzechy i migdały. One sprawiają, że skórka po upieczeniu jest chrupiąca i ma ciekawy wygląd. Myślę, że świetnie komponuje się na wigilijnym stole wśród innych dań.

 

Składniki:

2 pstrągi

2 łyżki płatków migdałów

2 łyżki orzechów włoskich

4 łyżki masła

sól

pieprz biały

cytryna

 

Pstrągi wypatroszyć i opłukać w wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ryby natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdej ryby włożyć po 2 łyżki masła, odstawić do lodówki na około 30 minut.

Z aluminiowej folii zrobić dwie łódki i do każdej z nich przełożyć rybę. Następnie posypać zmielonymi orzechami i płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Po tym czasie odwinąć folię i jeszcze piec przez 10 minut.

 

czas przygotowania potrawy: około 1 godziny

liczba porcji: 2

 

 

 

Zdjęcie - Pstrąg pieczony w migdałach i z  orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pstrąg pieczony w migdałach i z  orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kategorie przepisów

Podobne przepisy