Pstrąg pieczony w migdałach i z orzechami
Pieczony pstrąg jest moją ulubioną rybą. W połączeniu z sokiem z cytryny i odrobiną masła zaskakuje swoją prostotą.
W święta pstrąga przygotowuję inaczej. Dokładam orzechy i migdały. One sprawiają, że skórka po upieczeniu jest chrupiąca i ma ciekawy wygląd. Myślę, że świetnie komponuje się na wigilijnym stole wśród innych dań.
Składniki:
2 pstrągi
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki masła
sól
pieprz biały
cytryna
Pstrągi wypatroszyć i opłukać w wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ryby natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdej ryby włożyć po 2 łyżki masła, odstawić do lodówki na około 30 minut.
Z aluminiowej folii zrobić dwie łódki i do każdej z nich przełożyć rybę. Następnie posypać zmielonymi orzechami i płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Po tym czasie odwinąć folię i jeszcze piec przez 10 minut.
czas przygotowania potrawy: około 1 godziny
liczba porcji: 2