Pstrąg łososiowy pieczony z koperkiem i kaparami
Taki pstrąg, o ile kupujecie sprawione filety to jedne z najprostszych i najszybszych do przygotowania potraw. Wystarczy zaledwie kilka prostych, świeżych składników, aby powstało pyszne, zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny. To moje ulubione wydanie tej ryby. Zielony koperek i kapary pięknie prezentują się na tle delikatnej, różowej ryby. Jeszcze tylko odrobina blasku, którego dodaje całości najlepsza oliwa i danie ląduje w piekarniku.
Ryba w takim wydaniu świetnie sprawdza się na każdą okazję. Pstrąg łososiowy nie jest ościstą rybą, więc świetnie nadaje się jako danie dla dzieci. Polecam nie tylko w piątki, to zdecydowanie za mało, by nacieszyć się tak pysznym daniem gotowym w zaledwie 30 minut.Czego chcieć więcej? Dla mnie to wszystko, nie potrzeba mi nic więcej. No, może jeszcze trochę dobrego towarzystwa.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 1 pstrąg łososiowy lub 2 filety
- 1 mały pęczek koperku
- 3 łyżki kaparów
- 1 cytryna
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Rybę wyfiletuj i usuń ości. Gotowe filety opłucz i osusz dokładnie.
- Rybę ułóż na pergaminie skórą do dołu.
- Skrop oliwą i sokiem z cytryny
- posyp kaparami i grubo posiekanym koperkiem (tylko liście)
- gałązki koperku połóż obok ryby, aby oddały swój aromat.
- Wokół ryby ułóż cząstki cytryny.
- Całość oprósz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 20 minut (w zależności od wielkości filetów czas może się skrócić lub nieco wydłużyć)
- Upieczona ryba powinna być ścięta, ale nie przesuszona.
- Gotowe danie można dodatkowo posypać świeżym koperkiem.
- Podawaj od razu.
Smacznego!