Przystawka z łososia, marynowanej cukinii i avocado
Moja dzisiejsza propozycja doskonale nadaje się na przystawkę lub kolację. Prosta w wykonaniu, zaskakuje smakiem. Efektowna i naprawdę smaczna. Powstała spontanicznie. Moi goście mieli przybyć lada moment, a ja w głowie miałam pustkę czym ich ugościć. A w lodówce jedno avocado, kawałek łososia i jedna cukinia - na 6 osób trochę maławo... Im miałam mniej czasu tym panika coraz bardziej dawała o sobie znać. Uzyskany efekt końcowy mogę z czystym sumieniem polecić :-)
Składniki:
- 20 dkg wędzonego łososia,
- 1 avocado,
- 1 cukinia,
- 1 łyżeczka kaparów w zalewie,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól różowa himalajska,
- świeżo zmielony pieprz,
- kawałek twardego sera ( u mnie grana padano ),
- roszponka do dekoracji.
Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić wzdłuż w cieniutkie 2-3 milimetrowe plastry ( krajalnicą lub nożykiem do warzyw). Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dodać odrobinę soli. Marynować minimum 10 minut. Avocado obrać i pokroić w plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny. Układać na przemian łososia, cukinię i avocado. Kapary przepłukać i posiekać. Nożykiem do warzyw pokroić ser w płatki. Rozsypać kapary i ser na wierzchu sałatki.Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Udekorować roszponką.