Przepyszna babka bananowa z orzechami
Przepyszna, ucierana babka, na którą przepis znalazłam na blogu I love bake. Miękka, aromatyczna - dzięki skórce pomarańczy i mocno wilgotna, dzięki dodatkowi bananów i orzechów, których część zmieliłam, a część posiekałam. Długo zachowuje świeżość. Z pewnością zagości w tym roku na naszym świątecznym stole. Babkę robiłam z 1,5 porcji i piekłam ok. 1 h. Polecam gorąco :)
Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".
Składniki (robiłam z 1,5 porcji):
- 1i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 115 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 mały banan, mocno dojrzały
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 50 g orzechów np. włoskich
- 1/4 szklanki mleka
- otarta skórka z połowy pomarańczy
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Miękkie masło utrzeć dokładnie razem z cukrem. Następnie dodawać, cały czas ucierając, po jednym jajku oraz zmiksowanego na puree banana. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, imbirem oraz solą. Mleko połączyć z wanilią. Do utartej masy dodawać naprzemiennie suche składniki oraz mleko z wanilią. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy i posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać do formy na babkę, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka). Przez ok. 20 min studzimy ciasto w formie. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)